Ουκρανία: Συνεχίζονται οι συνομιλίες – Στο τραπέζι η “στρατιωτικοτεχνική” συνεργασία με την Τουρκία

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι συνομιλίες – Στο τραπέζι η  “στρατιωτικοτεχνική” συνεργασία με την Τουρκία
Ουκρανοί στρατιώτες 2022 Nariman El-Mofty/AP Photo

Το Κίεβο θα έχει συζητήσεις για "στρατιωτικοτεχνική" συνεργασία με Τούρκους αξιωματούχους, δηλώνει η ουκρανική αντιπροσωπεία.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία που είχε συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα θα παραμείνει εκεί για να πραγματοποιήσει σήμερα συνομιλίες για “στρατιωτικοτεχνική” συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία.

Η Τουρκία διαδραμάτισε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τη ρωσική εισβολή.

Η Τουρκία συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και της άμυνας, αλλά έχει πουλήσει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 στο Κίεβο, γεγονός που έχει εξοργίσει τη Μόσχα.

Πρόθυμη η Ουκρανία, αμετάλλακτη η Ρωσία για Ντονμπάς και Κριμαία

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι το Κίεβο άρχισε να δείχνει προθυμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας, αλλά η θέση της Ρωσίας όσον αφορά το Ντονμπάς και την προσαρτημένη Κριμαία παραμένει αμετάλλακτη.

Αισιόδοξος ο Ποντολιάκ μετά τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι ένοιωσε αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στις οποίες η Μόσχα δήλωσε ότι θα αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της κοντά στο Κίεβο και σε μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία.

“Έχω μια αίσθηση αισιοδοξίας σε σχέση με τον γύρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε ο Ποντολιάκ σε μια ενημέρωση που έγινε διαδικτυακά μετά τις συνομιλίες που έγιναν χθες Τρίτη στην Τουρκία.

Ο ίδιος είπε ότι πρότεινε ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, ως αντάλλαγμα για την ουδετερότητά της, το οποίο θα τεθεί σε εθνικό δημοψήφισμα, μόνο αφού τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν και επανέλθουν στις θέσεις τους που κατείχαν πριν την επέμβαση τους στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Ανασυγκροτούνται οι ρωσικές δυνάμεις – Έτοιμες για νέες επιθέσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

“Η βασική προσπάθεια (της Ρωσίας) επικεντρώνεται στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία”, είπε ο Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τη Μαριούπολη και τις πόλεις Ποπάσνα και Ρούμπιζνε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία “ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις“, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει παρατηρήσει κάποιες μετακινήσεις μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, όμως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση.

Ιρπίν: Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι και 50 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί

Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Ιρπίν, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, πριν να την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος.

Ο Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης όπου για πολλές ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

“Στην κορύφωση των εχθροπραξιών, όταν γίνονταν βομβαρδισμοί όλη την ημέρα, οι άνθρωποι απλώς θάβονταν στους κήπους ή στα πάρκα. Πιστεύω ότι περίπου 200-300 σκοτώθηκαν, δυστυχώς”, είπε ο Μαρκούσιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

“Η μισή πόλη έχει καταστραφεί”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι “είναι σίγουρο ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και (…) ψάχνουμε στα υπόγεια”.

Ο δήμαρχος υπολογίζει ότι “περίπου 3.500” κάτοικοι παραμένουν ακόμα στην πόλη που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 60.000 κατοίκους.

Το Ιρπίν “είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων” αλλά η κατάσταση “παραμένει επικίνδυνη”, συνέχισε, επειδή, όπως εξήγησε, είναι “στόχος βομβαρδισμών από τις γειτονικές πόλεις, όπως από την Μπούτσα”.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν προς το παρόν στην πόλη. “Δώστε μας χρόνο! Για τον επόμενο μήνα, δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα σπίτια σας”, είπε.

Το Ιρπίν σφυροκοπήθηκε από τον ρωσικό στρατό από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε εκεί και άλλος ένας τραυματίστηκε. Έκτοτε απαγορεύεται η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου.

Πεσκόφ: Καμία πρόοδος για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Νωρίτερα, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ανέφερε πως οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη δεν απέδωσαν τίποτα “ελπιδοφόρο” ούτε καμία “πρόοδο”.

“Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τίποτα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ούτε για οποιαδήποτε πρόοδο. Μένει να γίνει πολλή δουλειά”, επεσήμανε ο Πεσκόφ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία έθεσε τους όρους της γραπτά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ενημερώσει τον Τύπο αργότερα σήμερα για τις χθεσινές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει να συζητηθεί η τύχη οποιασδήποτε ρωσικής επαρχίας με οποιονδήποτε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να μην δημοσιοποιηθεί η ουσία των όσων συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήξη των συνομιλιών χθες, οι διαρροές ήθελαν την Μόσχα να προτείνει τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Ζελένσκι έτσι ώστε να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του, μετά τις συζητήσεις με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ανέφερε πως το Κρεμλίνο θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια συνάντηση, όταν εγκριθεί από κοινού ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών.

Μάλιστα, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές φέρονταν να τονίζουν πως με την προοπτική αυτή συμφωνεί και η Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα