Εισαγγελική έρευνα για τους 130 Έλληνες των Paradise Papers

Εισαγγελική έρευνα για τους 130 Έλληνες των Paradise Papers
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ξεκινά εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνονται και 130 ελληνικά φυσικά και νομικά πρόσωπα - Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες

Στο “μικροσκόπιο” της ελληνικής Δικαιοσύνης μπαίνουν τα Paradise Papers, η αποκάλυψη που παρουσίασαν στην Ελλάδα το News 24/7 και το Έθνος. Τα 130 και πλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα, με εξωχώριες εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους θα ξεκινήσουν να ερευνώνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ύστερα από την παραγγελία της επικεφαλής Μαριάννα Ψαρουδάκη, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η έρευνα αναμένεται να είναι δαιδαλώδης και οι εισαγγελικοί λειτουργοί όπως φαίνεται να εκμεταλλευθούν όλα τα “όπλα” τους προκειμένου να ελέγξουν σε ποιές περιπτώσεις έχουν ενδεχομένως τελεστεί αξιόποινες πράξεις, οποως αυτές της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ανάμεσα στα εργαλεία που θα διαθέσουν, είναι και η βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς από τις υπόλοιπες λίστες που τους έχουν παραδοθεί, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, Μπόργιανς, των 65cds και άλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το επόμενο δίαστημα η παραλαβή των πρωτότυπων αρχείων των Paradise Papers, που αφορούν σε ελληνικά πρόσωπα. Οι εισαγγελικές αρχές θα κληθούν στη συνέχεια να μελετήσουν τα στοιχεία αυτά, καθώς, όπως εξηγούν, δεν είναι υποχρεωτικό όλες οι εξωχώριες εταιρίες να έχουν προβεί σε παράνομες ενέργειες και κατ’ επέκταση θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός των δεδομένων που θα ληφθούν.

Ήδη πάντως, οι αποκαλύψεις γύρω από τα Paradise Papers, που αποτέλεσαν τη διαρροή των 13,4 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων, έχουν προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τονίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φορολογική απάτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα