Spritz: Το ποτό της Ευρώπης

Ανακαλύπτουμε την ιστορία του πιο επίκαιρου cocktail των ημερών. Πώς μπορείτε να το φτιάξετε σπίτι σας! (Pics)
- 14 Ιουλίου 2015 13:42
Της Ελένης Νικολούλια
Αν μας έλεγαν πριν από λίγο καιρό πως ένα ποτό θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει εν μέσω των πιο δύσκολων στιγμών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, πιθανότατα θα γελούσαμε.
Κι όμως, η εικόνα του αρχιτέκτονα στην συγκέντρωση του «Ναι» με το Spritz στο χέρι όχι μόνο ήταν αληθινή αλλά παράλληλα έκανε και τον γύρω του κόσμου… και φυσικά αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις του συγκεκριμένου ποτού στα ελληνικά μπαρ.
Η ιστορία του Spritz πηγαίνει πίσω στον 19ο αιώνα όταν στην κατεκτημένη από τους Αυστριακούς, Βενετία οι στρατιώτες του Αμβούργου αναζητούσαν κάτι για να πιουν.
Συνηθισμένοι στην μπύρα και στους χαμηλούς αλκοολικούς της βαθμούς ωστόσο, με δυσκολία μπορούσαν να απολαύσουν τα κρασιά του Βένετο και του ιταλικού βορά. Έτσι, άρχισαν να ζητούν από τα μαγαζιά της περιοχής να προσθέσουν στο κρασί τους λίγο νερό.
Τόσο λίγο που να μοιάζει σαν “spray” (spritzen στα Γερμανικά) και που τελικά να ελαφρύνει το ποτό τους ώστε να μπορούν να το απολαύσουν ευχάριστα. Κι αν το νερωμένο κρασί δεν φαντάζει και τόσο νόστιμο, αρκεί να θυμηθούμε από την περιοχή του Βένετο προέρχεται το αφρώδες κρασί Prosecco και έτσι φτάνουμε κάπως στην σημερινή μορφή του Spritz που στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο με την προσθήκη ενός ιταλικού Bitter, όπως το Aperol ή το Campari και ελάχιστη σόδα ως απογέμισμα στο ποτήρι.
Φτάνοντας ωστόσο στο πρακτικό μέρος του θέματος, αξίζει να γνωρίζετε πως το Spritz αποτελεί ήδη ένα πολύ αγαπητό και διαδεδομένο απεριτίφ cocktail το οποίο στην πλειονότητα των Αθηναϊκών μπαρ θα το απολαύσετε περίπου με 7-8 ευρώ. Η συνταγή του μάλιστα αλλά και οι παραλλαγές του είναι τόσο απλές που κάλλιστα μπορείτε να το φτιάξετε και στο σπίτι αρκεί να κρατήσετε ορισμένες σημειώσεις:
Aperol Spritz
Η πιο κλασική και ευρέως διαδεδομένη συνταγή του Spritz θα φτάσει στο ποτήρι σας αν προσθέσετε 60ml Aperol, 30ml Prosecco, 15ml σόδα, πάγο και μία φλούδα από πορτοκάλι.
Campari Spritz
Για να εξισορροπήσουμε την πικράδα του Bitter μπορούμε να δοκιμάσουμε μία ελαφρώς παραλλαγμένη συνταγή. Σε ένα ποτήρι του κρασιού προσθέτουμε 60ml Campari, 60ml Prosecco, 30ml σόδα, πάγο και μία φλούδα από λεμόνι.
Classic Aperitif
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος απόλαυσης των ιταλικών βερμούτ αποτελεί μία ακόμη ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Spritz. Δοκιμάστε να φέρετε λοιπόν την Ιταλία στο σπίτι σας προσθέτοντας σε ένα ποτήρι του κρασιού 60ml γλυκό βερμούτ (όπως για παράδειγμα το Cocchi di Torino), ένα splash των 10ml από σόδα, πάγο και μία φλούδα από grapefruit.