Μαστίχα Χίου: Πιστοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων από ένα πρότυπο Κέντρο Έρευνας

Μαστίχα Χίου: Πιστοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων από ένα πρότυπο Κέντρο Έρευνας
Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο Valantis Zoumis Photography

Μια νέα πραγματικότητα για την τεκμηρίωση των ευεργετικών ιδιοτήτων της μαστίχας Χίου, αποτελεί το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Σε μια νέα εποχή περνά πλέον το μοναδικό Ελληνικό προϊόν μαστίχα Χίου, καθώς οι αναγνωρισμένες ευεργετικές του ιδιότητες μπορούν πλέον να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ένα ευρύτερο περιβάλλον καταναλωτικών προϊόντων. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζεται μέσα από μία δυναμική επένδυση, η οποία αφορά στο Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου, που αποσκοπεί σε αυτή ακριβώς τη διαδικασία: να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της μαστίχας σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα.

Αποστολή του Κέντρου είναι η διασύνδεση της ακαδημαϊκής γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής, ώστε να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα με βάση τη μαστίχα Χίου. Το Κέντρο κατασκευάστηκε σε έκταση ιδιοκτησίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην Καλλιμασιά, ενώ σε άμεση γειτνίαση λειτουργεί ήδη η εταιρεία Mediterra A.E., που είναι και μία εκ των βασικών μετόχων του.

Το κέντρο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και έκτοτε το βάρος “έπεσε” στην κατασκευή του και στον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό του που να εξυπηρετεί το βασικό σκοπό του δηλαδή την επιστημονική έρευνα γύρω από τη μαστίχα και τις ιδιότητές της.

Το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου

Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Μανδάλας, CEO Mediterra SA-Mastiha Research Center SA, το Κέντρο κάνει focus στις κατηγορίες που σχετίζονται κατά βάση με τη θεραπεία του οργανισμού, αξιοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου, καθώς πρόκειται για ένα “πολυχρηστικό” προϊόν.


“Η εφαρμοσμένη έρευνα θα λέγαμε ότι είναι βασικός σκοπός του, δηλαδή αυτή που σχετίζεται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες. Βέβαια, δίνουμε προτεραιότητα στις κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την υγεία, με την ιατρική, τη φαρμακευτική και γενικότερα, τη θεραπεία του οργανισμού από διάφορες παθήσεις”, τονίζει ο κ. Μανδάλας.

Για το Κέντρο, το επόμενο βήμα αφορά τη μετάφραση των ευρημάτων σε ιδέες, αλλά και εφαρμογές, οι οποίες θα είναι σημαντικές για την ελληνική βιομηχανία, η οποία μπορεί να στηριχτεί σε όσα έχει να της προσφέρει η μοναδική στον κόσμο μαστίχα Χίου.

Εν αναμονή της έκδοσης της άδειας λειτουργίας του, ο Γιάννης Μανδάλας αποκαλύπτει πως βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές ενδιαφέρουσες μελέτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σκοπό την καλύτερη “εκμετάλλευση” της μαστίχας, μόνο προς όφελος των ανθρώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα