Απόκοσμο τοπίο στο Τσέρνομπιλ: Εκεί όπου ο χρόνος ‘πάγωσε’ για πάντα

Απόκοσμο τοπίο στο Τσέρνομπιλ: Εκεί όπου ο χρόνος ‘πάγωσε’ για πάντα
Απόκοσμο τοπίο στο Τσέρνομπιλ AP Photo/Efrem Lukatsky

Ανατριχιαστικές εικόνες από το σημείο μιας από τις χειρότερες τραγωδίες που βίωσε ποτέ ο πλανήτης, εκεί όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και τον πληθυσμό της περιοχής

Ήταν 26 Απριλίου 1986 όταν ο κόσμος ‘πάγωσε’ στο άκουσμα της είδησης του ατυχήματος στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ στην πρώην ΕΣΣΔ. Ύστερα από 31 χρόνια, κανείς δεν αμφιβάλει πια ότι πρόκειται ίσως για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι επιπτώσεις του οποίου θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια… αιώνες… χιλιετίες ακόμη.

Η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο δύο ανθρώπων. Άλλοι 28 πυροσβέστες και υπάλληλοι του εργοστασίου πέθαναν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, άγνωστος παραμένει μέχρι σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που αρρώστησαν και πέθαναν τα επόμενα χρόνια, ως απόρροια της διαρροής ραδιενέργειας.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι ακόμη ακατοίκητη, παραμένουν υψηλά μέχρι τις μέρες μας, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κανένα σημείο σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το Τσέρνομπιλ δεν θα είναι ασφαλές για τα επόμενα… 20.000 χρόνια!

Η ουκρανική κυβέρνηση ωστόσο έδωσε το 2011 την άδεια σε “τουρίστες” να επισκέπτονται το σημείο, προκειμένου να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι, την καταστροφή που μπορεί να προκληθεί σε ένα αντίστοιχο συμβάν στο μέλλον.

Πρόσφατα, η δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα πυρηνικού πολέμου, Julie McDowall, επισκέφθηκε την περιοχή, με τις φωτογραφίες της να συνθέτουν το άλμπουμ ενός απόκοσμου τοπίου, που προκαλεί ανατριχίλα μέχρι και σήμερα.





Φωτό: twitter, AP Photo/Efrem Lukatsky

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα