Αυτά είναι τα μεγάλα λουκέτα στην εποχή των Μνημονίων

Αυτά είναι τα μεγάλα λουκέτα στην εποχή των Μνημονίων

Ποιες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά στην Ελλάδα, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους στον δρόμο

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα να κυριαρχούν και την ύφεση να έχει στερήσει το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, πολλές άλλοτε ισχυρές εταιρείες αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο».

H κακή διαχείρηση, τα πολλά δάνεια, τα capital controls… τον τελευταίο χρόνο και το βύθισμα της αγοράς είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν ιστορικές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά.

Δυστυχώς η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ είναι πραγματικά αποκαλυπτικά και προκαλούν ανησυχία: από τον Ιανουάριο ως το τέλος Μαΐου έγιναν 12.538 εγγραφές επιχειρήσεων αλλά και 15.448 διαγραφές, δημιουργώντας έτσι μια «τρύπα» 2.910 επιχειρήσεων. Είναι πολύ πιθανόν στο τέλος της χρονιάς να έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ διαγραφών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις θέσεις εργασίας.

Ας δούμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων.

ΑTHENS LEDRA

 

To τελευταίο μεγάλο λουκέτο που έσκασε στην αγορά. Η εταιρεία προχωράει σε πλειστηριασμό του ξενοδοχείου, τα χρέη του οποίου αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ. Από την περασμένη Τρίτη το Ledra σταμάτησε να δέχεται νέους πελάτες, ενώ εκείνοι που ήδη διέμεναν στο ξενοδοχείο αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν σε άλλες μονάδες. Οι εργαζόμενοι είναι ήδη σε επίσχεση, καθώς είναι απλήρωτοι από τα μέσα Μαρτίου, ενώ ξεπερνούν τους 150.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Related content  

Ποιος άραγε δεν θυμάται τον περίφημο «Αλέκο», τη γνωστή διαφήμιση της εταιρείας Ηλεκτρονική που εδώ και χρόνια αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης. Τον Απρίλιο του 2016, η εταιρεία έβαλε «λουκέτο» μετά από 66 χρόνια λειτουργίας. Η εταιρεία αποδίδει το «λουκέτο» στο γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε και νέο τραπεζικό δανεισμό ακυρώθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού. Υπολογίζεται ότι περίπου 450 εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο.

SOFTEX (ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ)

 

Η ιστορική χαρτοβιομηχανία Softex, που σε έναν χρόνο θα συμπλήρωνε 80 χρόνια ζωής, έβαλε οριστικά λουκέτο. Στις αρχές του 2016 η διοίκηση της «Αθηναικής Χαρτοποιίας» ανακοίνωσε, ότι κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της οδού Χαρτεργατών.

Ρόλο-κλειδί στην υπόθεση έπαιξε μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τμήμα των εγκαταστάσεων, τον Ιούλιο του 2015. Η μονάδα που κάηκε παρέμενε κλειστή, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή.

Στις 14 Ιανουαρίου 2016 ανακοινώθηκε και επίσημα από τους εκπροσώπους της «Bolton Group» στην Ελλάδα, ότι το εργοστάσιο θα κλείσει οριστικά αφήνοντας στον δρόμο τους 130 εργαζόμενους.

Δείτε όλη τη λίστα στο fortunegreece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα