Δέκα δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν πάμπτωχοι
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Τζορτζ Σόρος και ο Λάρι Έλισον δεν "κολυμπούσαν" πάντα μες στο χρήμα. Πώς ξεκίνησαν την καριέρα τους. Διαβάστε το αφιέρωμα
- 06 Σεπτεμβρίου 2015 08:20
Κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν ήταν πάντα έτσι. Ας δούμε από που ξεκίνησαν οι “σημερινοί βασιλιάδες”.
1. ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ
Ο Ρώσος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Τσέλσι γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια, ενώ έμεινε ορφανός στην ηλικία των δύο ετών. Ενώ ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Οδικών Μεταφορών της Μόσχας, το 1987, ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση που παρήγαγε πλαστικά παιχνίδια. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στον πετρελαϊκό κλάδο· η εταιρεία του, Sibneft, πουλήθηκε στην Gazprom για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.
2. ΜΟΧΕΝΤ ΑΛΤΡΑΝΤ
Όταν έφτασε στη Γαλλία, ο πρόεδρος της ομάδας ράγκμπι της Μονπελιέ ζούσε τρώγοντας ένα γεύμα την ημέρα. Γεννημένος σε μια νομαδική φυλή της συριακής ερήμου, ο Αλτράντ μεγάλωσε με τη γιαγιά του στη Ράκα, τη σημερινή πρωτεύουσα του ISIS. Στη Γαλλία πήγε για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, χωρίς να γνωρίζει γαλλικά. Κατάφερε, όμως, να λάβει το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών, ενώ μετέτρεψε μια περιθωριακή εταιρεία σκαλωσιών σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευαστικού εξοπλισμού, την Altrad Group.
3. ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΟΥΛΤΣ
Ο ιδιοκτήτης των Starbucks μεγάλωσε σε ένα συγκρότημα κατοικιών για τους φτωχούς. Σε μια συνέντευξή του, είπε: «Ήξερα, μεγαλώνοντας, ότι οι άνθρωποι στην άλλη μεριά της πόλης είχαν περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα, και πιο ευτυχισμένες οικογένειες. Και για κάποιο λόγο, ήθελα να πετύχω κάτι παραπάνω απ’ ό,τι μου έλεγαν οι άλλοι ότι ήταν δυνατό». Ο Σουλτς πήρε μια υποτροφία ως ποδοσφαιριστής στο Πανεπιστήμιο του Northern Michigan και στη συνέχεια εργάστηκε στη Xerox, προτού αγοράσει την αλυσίδα Starbucks, η οποία είχε μόλις 60 καταστήματα.