Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου
Youtube

Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου. Η ζωή και το έργο του νεομάρτυρα Άγιου Πολύδωρου και του ιερομάρτυρα της Χριστιανοσύνης Άγιου Άνθιμου.

Σήμερα 3 Σεπτεμβρίου είναι ημέρα γιορτής για τα εξής ονόματα: Άνθιμος, Ανθιμία, Αρχοντίων, Αρχοντής, Αρχοντία, Πολύδωρος, Πολυδώρα, Φοίβος, Φοίβη.

Ο Άγιος Άνθιμος θεωρείται ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης.

Καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, όπου έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα. Υπηρέτησε πιστά την τοπική εκκλησία από τη θέση του επισκόπου. Επί Διοκλητιανού (284-305) συνελήφθη για την πίστη του, βασανίσθηκε και αποκεφαλίστηκε, πιθανώς την 3η Σεπτεμβρίου 303.

Ο Άγιος Πολύδωρος ήταν Νεομάρτυρας από την Κύπρο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία από γονείς θεοσεβούμενους. Το 1793 ζούσε στην Αίγυπτο, όταν κατά τη διάρκεια διασκέδασης, μέθυσε και ασπάσθηκε τη μουσουλμανική θρησκεία. Την επόμενη ημέρα που ξεμέθυσε, αντιλήφθηκε το λάθος του και άρχισε να ζει και πάλι χριστιανικά.

Το λάθος του, όμως, τον κυνηγούσε και αποφάσισε να μαρτυρήσει για να επανορθώσει. Παρουσιάστηκε στον Μουφτή της Νέας Εφέσσου και ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Παρά τις νουθεσίες και τα βασανιστήρια, ο Πολύδωρος παρέμεινε ακλόνητος και την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 1794, απαγχονίστηκε. Το λείψανό του παρέμεινε επί τρεις ημέρες άταφο, ώσπου το παρέλαβαν ντόπιοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι και το ενταφίασαν στο αρμενικό νεκροταφείο.

Η κάρα του Αγίου Πολυδώρου φυλάσσεται στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας στην Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα