Πληροφορική: Οι ισχυρές προοπτικές για την προσεχή πενταετία

Διαβάζεται σε 4'
Πληροφορική: Οι ισχυρές προοπτικές για την προσεχή πενταετία
UNSPLASH

Τόσο οι ανάγκες για business software όσο και οι μεγάλοι διαγωνισμοί ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες

H προοπτική της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, των οργανισμών και των επιχειρήσεων, με την ταχύτερη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, δημιουργούν προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της αγοράς πληροφορικής, προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και η προσδοκώμενη σταδιακή μετάβαση σε θετικό πρόσημο της εγχώριας και διεθνούς αγοράς υπολογιστών και έξυπνων τηλεφώνων.

Ενδεικτικό των προσδοκιών και των αναγκών για μεγαλύτερη καθετοποίηση ή συμπληρωματικότητα ενόψει μεγάλων διαγωνισμών με αντικείμενο την τεχνολογία είναι το γεγονός ότι στα α’ εξάμηνο toy 2023 πραγματοποιήθηκαν 8 εξαγορές μικρότερων εταιρειών από τους ισχυρούς της πληροφορικής, ενός κλάδου ο οποίος «τρέχει» με διψήφια ποσοστά και έχει προοπτικές να εξακολουθήσει στο ίδιο τέμπο για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια.

UNSPLASH

Δυναμικά στον χορό των εξαγορών έχουν μπει εφέτος η Epsilon Net και η Entersoft, ενώ νέες επεκτατικές κινήσεις εξετάζει η Ideal Holdings μετά τη μεγάλη επένδυση του 2022 στην Byte. Ετοιμοι να εκμεταλλευτούν κάθε πρόσφορη ευκαιρία για νέες εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν δηλώσει επίσης και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές στον κλάδο της πληροφορικής, όπως οι Uni Systems (θυγατρική του ομίλου Quest), Profile Software, Performance Technologies, Real Consulting, Space Hellas, όπως και η μη εισηγμένη SoftOne.

Ειδικότερα, ήδη η Epsilon Net προχώρησε σε 5 εξαγορές μέσα στο ’23 (απέκτησε το 60% των μετοχών της Scan Information Systems, το εναπομείναν 35% της Epsilon HR Α.Ε., το 80% της Ορόσημο Πληροφορική και το 60% καθεμίας εκ των ΝΕΤΕΡΑ και Diginet Ε.E.), η Entersoft σε άλλες 3 (SW RetailSoft, CGSoft και το 62% της startup SmartCV), η Real Consulting εξαγόρασε το 60% της κυπριακής AMS (Advanced Management Solutions Ltd), ο όμιλος Quest την Έπαφος, η SoftOne, μέλος του Olympia Group τις AppSoft Software and Services Α.Ε., (QBS Retail & Logistics/Ρουμανία) και η Qualco το 30% της Indice και το 51% της Synthetica.

Προ μηνών η διοίκηση της SOFTONE, μέλους του ομίλου Olympia Group, που διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην εγχώρια αγορά business software, εκτιμούσε ότι ο κλάδος του επιχειρηματικού λογισμικού θα τριπλασιαστεί σε αξία την επόμενη πενταετία, για να φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ, από 400 εκατ. ευρώ σήμερα. Με την πανδημία και τη ραγδαία ψηφιοποίηση επιχειρήσεων, οργανισμών και κράτους να έχει κάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μονόδρομο, με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ να κινούνται στον αστερισμό της τεχνολογίας, η εκτίμηση αυτή κάθε άλλο παρά ανεδαφική ακούγεται.

UNSPLASH

Επίσης, το ανεκτέλεστο έργο των ελληνικών εταιρειών ανέρχεται πλέον σε 1,2 δις.ευρώ, ενώ διαγωνισμοί για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα τρέχουν και πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε διάφορες φάσεις τους, μη εξαιρουμένων όσων έχουν κατακυρωθεί σε αναδόχους. Η κοινή αίσθηση κατά τους προηγούμενους μήνες ήταν ότι το 2023 θα ωριμάσουν πολλά από τα ψηφιακά έργα, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και στην διαδικασία της απορρόφησης των κονδυλίων από τις χρηματοδοτήσεις του RRF και του ΕΣΠΑ από τις εταιρείες πληροφορικής και τους ομίλους των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτά.

Τέλος, οι παραπάνω κινήσεις και εξελίξεις αποτυπώνονται και στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών. Σύμφωνα δε με την ανάλυση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής, ο κλάδος στους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας οικονομικής χρήσης συμπεριελήφθη στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας (+28,3%) καθώς και με τη μεγαλύτερη αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (+42%) στα 60,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο εξάμηνο ο τζίρος των εταιρειών πληροφορικής ανήλθε στα 323,6 εκατ. ευρώ έναντι 252,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, αυξημένος κατά 28,3%.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 60,7 εκατ. ευρώ έναντι 42,7 εκατ. ευρώ το 6μηνο 2022 αυξημένα κατά 42%. Τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 27,7 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 79%. Ο καθαρός δανεισμός του κλάδου διαμορφώθηκε στα 161,9 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις επιμέρους εταιρείες οι E-NET, Entersoft, Profile, Austriacard και Space εμφάνισαν τις μεγαλύτερες επιδόσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα