Monopoly: 5 πράγματα που δεν ήξερες για το επιτραπέζιο που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα

Monopoly: 5 πράγματα που δεν ήξερες για το επιτραπέζιο που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα
123RF

Πρόκειται για ίσως το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο παγκοσμίως. Η Monopoly έχει γενέθλια σήμερα και κλείνει τα 84 του χρόνια. Ήξερες ότι στην επέτειο 80 ετών του, η Hasbro έβαλε αληθινά χρήματα σε 80 επιτραπέζια που κυκλοφόρησαν στο Παρίσι;

Σαν σήμερα, το 1935 οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφόρησαν στην αγορά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που έμελλε να μείνει στην ιστορία και να μεγαλώσει πολλές γενιές: τη Monopoly.

Το ιστορικό και κλασικό πλέον επιτραπέζιο παιχνίδι περιλαμβάνει την αγορά και ενοικίαση ιδιοκτησιών με χρήματα του παιχνιδιού, καθώς οι παίκτες περιφέρονται διαδοχικά στο ταμπλό, σύμφωνα με την κάθε ζαριά. Η λέξη Monopoly προέρχεται από τον όρο “μονοπώλιο”, την κυριαρχία δηλαδή στην αγορά μίας μόνο επιχείρησης.

Με αφορμή την ίδρυσή της σαν σήμερα πριν από 84 χρόνια, πάμε να δούμε πέντε πράγματα για την Monopoly.

1. Η πρώτη της έκδοση εφευρέθηκε από γυναίκα

Το 1904, μια γυναίκα ονόματι Λίζι Μάγκι, πιστοποίησε την εφεύρεσή της για ένα παιχνίδι που έμοιαζε πολύ με την σημερινή Μονόπολη.

2. Όταν είχε επέτειο 80 ετών, η Hasbro έβαλε αληθινά χρήματα σε 80 επιτραπέζια που κυκλοφόρησαν στο Παρίσι

Ογδόντα από τις 30.000 επετειακές εκδόσεις της Monopoly που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία το 2014, τη χρονιά που το επιτραπέζιο είχε επέτειο 80 ετών, είχαν μέσα αληθινά χρήματα! Κάτι που σημαίνει ότι η τύχη χαμογέλασε σε 80 ανθρώπους που αγόρασαν το παιχνίδι που είχε μέσα 20.580 ευρώ.

Τα τυχερά αυτά κουτιά είχαν ακριβώς το ίδιο βάρος, αν και ήταν λίγο πιο χοντρά από τα κανονικά.

3. Χρησιμοποιούσαν κουτιά από Monopoly για μεταφορά χαρτών σε φυλακισμένους

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λέγεται πως οι μυστικοί πράκτορες χρησιμοποιούσαν τα κουτιά της Monopoly για να μεταφέρουν χάρτες απόδρασης στους φυλακισμένους στη Γερμανία.

4. Η πιο ακριβή Monopoly

Η πιο ακριβή Μονόπολη που έχει ποτέ πουληθεί είχε δημιουργηθεί από ένα διάσημο κοσμηματοπώλη του Σαν Φρανσίσκο και στοίχιζε 2 εκατ. δολάρια.

Το σετ αποτελούνταν από ένα επίχρυσο ταμπλό 23 καρατίων και ένα ζάρι διακοσμημένο με διαμάντια.

5. Παγκόσμιο τουρνουά Monopoly

Εθνικοί πρωταθλητές από όλο τον κόσμο συναντιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το MONOPOLY World Championship- παγκόσμιο τουρνουά.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν ανακηρυχθεί από 10 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων: Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Ισπανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα