Νίκος Καζαντζάκης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο λογοτέχνη

Νίκος Καζαντζάκης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο λογοτέχνη
Νίκος Καζαντζάκης Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη / www.kazantzaki.gr

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1957 έφυγε από τη ζωή στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας σε ηλικία 74 ετών, ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες που γεννήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα, ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας, ο Νίκος Καζαντζάκης.

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφέας, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο, ενώ είναι ένας από τους περισσότερο μεταφρασμένους λογοτέχνες παγκοσμίως. Τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη έγιναν θεατρικά, διασκευάστηκαν, έγιναν ταινίες, σειρές και ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες. Πάμε να δούμε πέντε πράγματα για τον σπουδαίο μας λογοτέχνη.

1. Σπούδασε Νομικά αλλά ουδέποτε άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε την ευκαιρία από πολύ νωρίς να λάβει καλή μόρφωση. Το διάστημα 1902-1906 σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1907 έφυγε για το Παρίσι για να ακολουθήσει ανώτερες σπουδές. Παρόλαυτα ουδέποτε άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη συγγραφή.

Νίκος Καζαντζάκης Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη / www.kazantzaki.gr


2. Μιλούσε 7 γλώσσες

Εκτός από τα ελληνικά, ο Νίκος Καζαντζάκης γνώριζε άλλες έξι γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και ρωσικά. Ακόμα, μετέφρασε έργα από τα αρχαία ελληνικά.

3. Προκάλεσε οργή στους εκκλησιαστικους κύκλους

Η σκοταδιστική αντίδραση εναντίον του Νίκου Καζαντζάκη και των βιβλίων του ήταν έντονη. Ο «Τελευταίος Πειρασμός» προστέθηκε το 1954 στον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το καταργηθέν πλέον Index Librorum Prohibitorum. Κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος, με βάση αποσπάσματα του «Kαπετάν Mιχάλη» (αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για το Ηράκλειο της παιδικής του ηλικίας) και του «Τελευταίου Πειρασμού» (μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Χριστό, που παλεύει μεταξύ της θείας και ανθρώπινης Φύσης του), που δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.

Νίκος Καζαντζάκης Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη / www.kazantzaki.gr


Ο Καζαντζάκης, το 1954, απαντώντας στις απειλές της Εκκλησίας είχε γράψει σε επιστολή του: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ».

Τελικά, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν τόλμησε να προχωρήσει στον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.

4. Είχε προταθεί για το βραβείο Νόμπελ

Ο Ν. Καζαντζάκης προτάθηκε εννέα χρονιές, με συνολικά δεκατέσσερις διαφορετικές προτάσεις, τέσσερις από τις οποίες ήταν από την Ελλάδα και σε δύο από αυτές συνυποψήφιος με τον Άγγελο Σικελιανό.

Η υποψηφιότητά του, όμως, πολεμήθηκε από συντηρητικούς και αντιδραστικούς πολιτικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους.

5. “Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος”

Ο Νίκος Καζαντζάκης πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957, σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, αλλά η Εκκλησία της Ελλάδας αρνήθηκε να την εκθέσει σε προσκύνημα. Οι συμπατριώτες του τον τίμησαν ιδιαιτέρως και τον έθαψαν σ’ ένα προμαχώνα των βενετσιάνικων τειχών του Ηρακλείου. Στον τάφο του, χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή: «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος».

Ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη / www.kazantzaki.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα