Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν την Γαλλία: Από τον Κάρλος στους Αλγερινούς ισλαμιστές

Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν την Γαλλία: Από τον Κάρλος στους Αλγερινούς ισλαμιστές

Με αφορμή τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου το NEWS 247 παρουσιάζει τα σημαντικότερα τρομοκρατικά χτυπήματα στην ιστορία της Γαλλίας

Η Γαλλία μετράει έναν ατελείωτο κατάλογο τρομοκρατικών χτυπημάτων καθώς είναι η χώρα με την μακροβιότερη ιστορία τυφλών χτυπημάτων. Με αφορμή την επταπλή επίθεση της 13ης Νοεμβρίου το news247 θυμάται τα σημαντικότερα τρομοκρατικά χτυπήματα της σύγχρονης ιστορίας της.

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1800 θα χάσουν την ζωή τους 22 άνθρωποι και θα τραυματιστούν πάνω από 50 σε ενέδρα που είχαν οργανώσει στο Παρίσι φιλομοναρχικοί κατά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε στο πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία.

Στις 28 Ιουλίου του 1831 ο Τζουζέπε Μάρκο Φιέσι οργανώνει επίθεση κατά του βασιλιά Λουδοβίκου Φίλιππου Ι στήνοντας ένα μηχανισμό με εκρηκτικά και όπλα. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον δρόμο όπου θα περνούσε ο βασιλιάς για την ετήσια επιθεώρηση τη Εθνικής Φρουράς στο Παρίσι. Στην επίθεση έχασαν την ζωή τους 18 άτομα, οι περισσότεροι κορυφαίοι στρατιωτικοί ενώ ο βασιλιάς είχε ένα επιπόλαιο τραύμα.

Το 1858, στο Παρίσι ο Ιταλός εθνικιστής Φελίτσε Ορσίνι (σ.σ. το όνομα του φέρει σήμερα αυτοαποκαλούμενος επανασταστικός πυρήνας στην Ελλάδα) μαζί με δύο συνεργούς του θα πετάξουν βόμβες στην άμαξα του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ' και της αυτοκράτειρας Ευγενίας κατά την μετάβαση τους στην όπερα. Από την έκρηξη θα σκοτωθούν 8 άτομα και θα τραυματισθούν 106 ανάμεσα τους και το ζεύγος των εστεμμένων.

Ο Εμίλ Ενρί, για τον οποίο το BBC αναρωτιέται εάν είναι αυτός ο πρώτος τρομοκράτης στην σύγχρονη ιστορία, θα τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία της μεταλλευτικής εταιρείας Carmaux του 1892. Η βόμβα θα εκραγεί μετά την μεταφορά της σε αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας 5 αστυνομικούς. Δύο χρόνια αργότερα ο Ενρί θα τοποθετήσει βόμβα στο παριζιάνικο καφέ Terminus σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας 20. Θα οδηγηθεί στην γκιλοτίνα σε ηλικία 21 ετών.

Στον 20ο αιώνα τα πρώτα σημαντικά τρομοκρατικά χτυπήματα είχαν να κάνουν με την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Το πλέον πολύνεκρο, πριν τα γεγονότα του 2015, καταγράφεται στις 18 Ιουνίου του 1961 όταν γαλλική παραστρατιωτική οργάνωση παγιδεύει την αμαξοστοιχία που κινούνταν από το Στρασβούργο προς το Παρίσι σκοτώνοντας πάνω από 28 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 100. Το γεγονός αποσιωπήθηκε εκείνες τις ημέρες, για λόγους εθνικής ασφάλειας, από την γαλλική κυβέρνηση και τον Τύπο. Την επόμενη χρονιά δύο ακόμη χτυπήματα της ακροδεξιάς οργάνωσης OAS που υπερασπίζονται την παραμονή των Γάλλων στην Αλγερία θα στοιχίσουν την ζωή σε επτά ανθρώπους και θα τραυματίσουν 59.

Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν την Γαλλία: Από τον Κάρλος στους Αλγερινούς ισλαμιστές

Η δεκαετία του '70 άνηκε στον Κάρλος το Τσακάλι. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1974 θα ρίξει χειροβομβίδα στον περίβολο του Drugstore Publicis από την έκρηξη της οποίας σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 34. Μερικούς μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 1975 είναι ο εκτελεστής δύο αποτυχημένων τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων με ρουκέτες στα αεροπλάνα της ισραηλινής Ελ Αλ, στο Ορλί, όπου τραυματίστηκαν 24 άτομα. Ο Κάρλος θα επιστέψει ξανά σε αιματηρή δράση στην Γαλλία όταν τον Μάρτιο του '82 θα εκραγεί βόμβα σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι Τουλούζι. Από την επίθεση αυτή θα χάσουν την ζωή τους 5 άνθρωποι και θα τραυματισθούν 29.

Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν την Γαλλία: Από τον Κάρλος στους Αλγερινούς ισλαμιστές

Στις Ιουλίου 1983, αρμενική τρομοκρατική οργάνωση, αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη μηχανισμού σε βαλίτσα που βρίσκονταν στο check in της Turkish Airlines στο αεροδρόμιο Ορλί. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν οκτώ, ανάμεσα τους και ένας Ελληνοαμερικάνος, και τραυματίστηκαν 55.

Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν την Γαλλία: Από τον Κάρλος στους Αλγερινούς ισλαμιστές

Στα μέσα της δεκαετίας '90 η Γαλλία αναστατώνεται από την δράση στο έδαφος της Ένοπολης Ισλαμικής Ομάδας (GIA) που συμμετέχει στον εμφύλιο στην Αλγερία. O ισλαμικός φόβος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του με δύο χτυπήματα στο παρισινό μετρό τον Ιούλιο και τον Οκτώβρίο του 1995 με οκτώ νεκρούς και 150 τραυματίες. Ένα χρόνο νωρίτερα η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει αεροπειρατεία με 7 νεκρούς και 25 τραυματίες σε αεροσκάφος της Air France.

Η χρονιά που διανύουμε είναι η πλέον αιματοβαμμένη από τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία. Το 2015 με το χτύπημα στο περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο και το πολλαπλό χτύπημα το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι από τα δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα τα προηγούμενα 214.

Διαβάστε σχετικά: Γαλλία, εδώ που γεννήθηκε η τρομοκρατία το 1800

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Charlie Hebdo, Τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι
SHARE:

24Media Network