Ρίτσαρντ Γουέλς: 45 χρόνια από τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA – Το πρώτο θύμα της 17Ν

Ρίτσαρντ Γουέλς: 45 χρόνια από τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA – Το πρώτο θύμα της 17Ν
Ο Ρίτσαρντ Γουέλς eurokinissi

Σαν σήμερα η δολοφονία του πράκτορα της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό από την πρωτοεμφανιζόμενη, τότε, 17Ν.

Στις 23 Δεκεμβρίου του 1975, ο σταθμάρχης της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς επέστρεφε στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό έπειτα από βραδινή έξοδο, μαζί με τη σύζυγό του. Ήταν 10.30 το βράδυ. Πριν προλάβουν να μπουν στο σπίτι τους, μπροστά τους σταμάτησε ένα πράσινο αυτοκίνητο, μάρκας Σίμκα. Κατέβηκαν τρεις κουκουλοφόροι άντρες. Παραμέρισαν την σύζυγό του και κατευθύνθηκαν προς αυτόν. Ένας εξ αυτών πυροβόλησε τρεις φορές τον Ρίτσαρντ Γουέλς, με πιστόλι Κολτ 45. Αμέσως μετά, οι τρεις δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Η παρθενική επιχείρηση της οργάνωσης “17 Νοέμβρη” μόλις είχε ολοκληρωθεί.

Αργότερα η 17 Νοέμβρη έστειλε μία σύντομη προκήρυξη στη γαλλική εφημερίδα Libération, η οποία έγραφε ότι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του από το καλοκαίρι του 1975.

Ο Γουέλς ήταν ο πρώτος εν ενεργεία πράκτορας της CIA που δολοφονήθηκε από τρομοκρατική οργάνωση. Με προεδρικό διάταγμα του Τζέραλντ Φορντ ο Γουέλς ενταφιάστηκε στο Εθνικό Νεκροταφείο Άρλινγκτον, στη Βιρτζίνια. Η δολοφονία του Γουέλς συνέβαλε στην ψήφιση νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οποίος απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πρακτόρων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το 2002, την εποχή της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, ο νοσοκομειακός υπάλληλος Παύλος Σερίφης ομολόγησε ότι είχε συμμετάσχει στη δολοφονία του Γουέλς μαζί με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Κανείς δεν δικάστηκε για τη δολοφονία του Γουέλς, καθώς είχαν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την τέλεση του εγκλήματος και είχε παραγραφεί. Ο Γιωτόπουλος καταδικάστηκε το 2003 σε ισόβια φυλάκιση ως ηθικός αυτουργός σε σειρά από δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες τραπεζών από το 1983 έως το 2000. O Παύλος Σερίφης φυλακίστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση αλλά αποφυλακίστηκε το 2007 για λόγους υγείας.

Ποιος ήταν ο Ρίτσαρντ Γουέλς

Ο Γουέλς γεννήθηκε στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ και ήταν απόφοιτος κλασσικών σπουδών του Χάρβαρντ. Στρατολογήθηκε από την CIA το 1951, μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Η πρώτη του τοποθέτηση ήταν στην Αθήνα. Ως προκάλυμμα εργάζονταν ως πολιτικός υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου στρατού. Την περίοδο 1960–64 υπηρέτησε στη Κύπρο και αργότερα στη Γουατεμάλα (1965–67), στη Γουιάνα (1967–69) και στο Περού (1972–75).

Τον Ιούλιο του 1975 τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, ως επικεφαλής του σταθμού της υπηρεσίας πληροφοριών. Ήταν μια εποχή που η χώρα είχε μόλις βγει από την ταραχώδη περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, για την οποία πολλοί στην Ελλάδα κατηγορούσαν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δράση της CIA. Ο Γουέλς διέμενε σε ένα σπίτι το οποίο στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προκατόχων του. Το όνομα του και ο τόπος κατοικίας του δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Athens News και Ελευθεροτυπία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα