Το αβοκάντο κερδίζει τους Ιταλούς παραγωγούς

Το αβοκάντο κερδίζει τους Ιταλούς παραγωγούς

Παραδοσιακά δεν καλλιεργούνται εξωτικά φρούτα στην Ιταλία, αλλά αυτό φαίνεται ότι αλλάζει τα τελευταία χρόνια.

Παραδοσιακά δεν καλλιεργούνται εξωτικά φρούτα στην Ιταλία, αλλά αυτό φαίνεται ότι αλλάζει τα τελευταία χρόνια.

Χάρη στη γνώση που απέκτησαν γεωπόνοι και παραγωγοί στα ταξίδια τους σε χώρες που το αβοκάντο καλλιεργείται συστηματικά, καθώς και η αυξημένη ζήτηση του εξωτικού φρούτου από τους Ιταλούς καταναλωτές, μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στην παραγωγή αβοκάντο αναμένεται να προκύψει τα επόμενα χρόνια.

Τα στοιχεία εξάλλου δείχνουν ότι οι παραγωγοί ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την καλλιέργεια αβοκάντο και μάνγκο.

Στη Σικελία, η συγκομιδή αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου / αρχές Οκτωβρίου με το αβοκάντο Zutano. Συνεχίζει αργότερα με το Bacon, Fuerte και Hass. Η καλλιεργητική σεζόν ολοκληρώνεται με το Reed. Τα αβοκάντο διατίθενται, κυρίως, στην εγχώρια αγορά, αλλά υπάρχουν και εξαγωγές προς τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Οι προοπτικές είναι θετικές. Στην Ιταλία, τα αβοκάντο δεν είναι ακόμη στο καθημερινό μενού, αλλά οι έμποροι εξακολουθούν, σύμφωνα με το freshplaza.com, να βλέπουν περιθώρια ανάπτυξης στην αγορά χάρη στις παγκόσμιες διατροφικές τάσεις. Η κατανάλωση αυξήθηκε από 3.600 τόνους το 2007 σε περισσότερους από 13.000 τόνους το 2016 (+261%). Τα τελευταία τρία χρόνια, η αγορά καταγράφει σημαντικά στοιχεία ανάπτυξης.

Επίσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι περιοχές στα νότια της Ιταλίας έχουν καταστεί κατάλληλες για την καλλιέργεια εξωτικών φρούτων. Η χώρα διαθέτει σήμερα 260 εκτάρια για φυτείες αβοκάντο, 200 εκ των οποίων βρίσκονται στη Σικελία. Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή δεν αναμένεται να καταστήσει τις εισαγωγές περιττές.

*Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, στις τροπικές περιοχές του Μεξικού, όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST

Μεσσηνία: παραλαβή σταφίδας εσοδείας 2018

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις εξαγωγές μπανάνας

Ικαρία: Οξυμένα τα προβλήματα από την αποίμενη κτηνοτροφία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα