Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν υπό "στρατιωτική πίεση" στο Αιγαίο

Τουρκικό F-16
Τουρκικό F-16 ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία έχει κατορθώσει να πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις της, ελαχιστοποιώντας το οικονονικό της κόστος. Η χρήση ιπτάμενων τάνκερ,με τα οποία ανεφοδιάζει τα μαχητικά της αεροσκάφη, κα των UAV, κάνει το κόστος των καθημερινών επίμονων προκλήσεων της απολύτως διαχειρίσιμο.

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, η τουρκική αεροπορία κάνει 31 παραβιάσεις στο Αιγαίο… Όλες με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235!

Όπως αναφέρει το Militaire.gr, η Άγκυρα με τις διαρκείς προκλήσεις επιδιώκει να μας εξαντλήσει επιχειρησιακά και οικονομικά, εκπαιδεύει το προσωπικό της στο Αιγαίο και ετοιμάζεται ακόμη και για πολεμικές επιχειρήσεις, καταδεικνύοντας έτσι το μάταιο των συναντήσεων και επαφών. Ο τριπλός αυτός στόχος προκύπτει από την “ανάγνωση” που κάνουν έμπειροι Έλληνες Αξιωματικοί κι αυτή θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε, όσο μας επιτρέπεται.

Τα στοιχεία των τελευταίων προκλήσεων από το ΓΕΕΘΑ:

«ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 4η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: –

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 2

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 2

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 31

ΕΜΠΛΟΚΕΣ: –

ΠΕΡΙΟΧΗ:   ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.»

Η Τουρκία έχει κατορθώσει το τελευταίο διάστημα να πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις της, ελαχιστοποιώντας το οικονονικό της κόστος. Στον αέρα η χρήση ιπτάμενων τάνκερ με τα οποία ανεφοδιάζει τα μαχητικά της αεροσκάφη και η εκτεταμένη πλέον χρήση UAV, κάνει το κόστος των καθημερινών επίμονων προκλήσεων της απολύτως διαχειρίσιμο. Αντιθέτως η Ελλάδα αιμορραγεί οικονομικά και ταλαιπωρεί προσωπικό και μέσα κάθε μέρα. Για παράδειγμα όπως αναφέρουν πηγές της ΠΑ, “οι Τούρκοι μπορεί να χρησιμοποιούν ένα ζεύγος αεροσκαφών που ανεφοδιάζουν στον αέρα κι εμείς πρέπει να απογειώνουμε δύο και τρία ζεύγη αεροσκαφών για να τα αντιμετωπίσουμε”.

Η χρήση των UAV έχει δώσει στην Τουρκία δυνατότητες πτήσεων επιτήρησης όλο το 24ωρο! Είναι ενδεικτικό όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές ότι οι πτήσεις τουρκικών φωτογραφικών αεροσκαφών έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες κατά 80%!!! Σύντομα στο Αιγαίο θα πετούν με την ίδια συχνότητα και τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι απώλειες πιλότων αναπληρώνονται

Μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, πολύ συχνά ακούμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική αεροπορία από την έλλειψη έμπειρων χειριστών. Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ, επιβεβαίωσε το πρόβλημα ,παραδεχόμενος πριν από μερικές ημέρες ότι “έχουμε χάσει το 80% των πιλότων μαχητικών”. Ωστόσο από την ανάγνωση των στατιστικών των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και από τον τρόπο δράσης των Τούρκων στο Αιγαίο, προκύπτει ότι αυτά τα κενά βρίσκονται σε φάση ταχείας κάλυψης. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 η πτητική δραστηριότητα των Τούρκων σ΄ ότι αφορά στα μαχητικά τους αεροσκάφη αυξήθηκε κατά 30%.

Προκλήσεις με στόχους

Οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο δεν γίνονται απλά για να καταγραφούν. Έχουν σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους:

  • Πρώτος στόχος είναι να αξιολογηθούν οι χρόνοι αντίδρασης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Εντοπισμός των αδυναμιών του συστήματος αεράμυνας.
  • Καταπόνηση στο μέγιστο βαθμό του προσωπικού και των μέσων της ΠΑ.

Οι Τούρκοι εκτελούν σχεδόν καθημερινά αποστολές χαμηλής ναυτιλίας, σύνθετες αποστολές, πτήσεις χαμηλής ναυτιλίας μεγάλου μήκους που ξεκινούν από τη Λήμνο και φθάνουν μέχρι τη Ρόδο, αποστολές αεροπορικής υπεροχής και αποστολές έρευνας και διάσωσης. Το πιο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχητικό στοιχείο είναι οι όλο και συχνότερες νυχτερινές πτήσεις που εκτελούν σε χαμηλό ύψος. Καταγράφονται νυχτερινές πτήσεις σε ύψος 500 ποδών, Είναι ενδιαφέρον ,γιατί οι Τούρκοι απέφευγαν τις νυχτερινές πτήσεις στο Αιγαίο.

Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται στο Αιγαίο τηρώντας σιγή ασυρμάτου. Επίσης πρόσφατα έχουν καταγραφεί παρεμβολές από τουρκικά μαχητικά εναντίον ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών κι έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που έχουν εγκλωβιστεί από ελληνικά δεν αποχωρούν από το Αιγαίο αλλά επιχειρούν να αντιστρέψουν και να προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν εκείνα τα ελληνικά μαχητικά.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο όποιος διάλογος επιχειρείται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας γίνεται ουσιαστικά υπό στρατιωτική πίεση και για αυτό η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση θετικού αποτελέσματος δεν είναι απαισιόδοξη αλλά ρεαλιστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία: Ποια θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων Τσίπρα-Ερντογάν
Η “μάχη” της Κωνσταντινούπολης που ανησυχεί τον Ερντογάν
Η σημαία των Ιμίων που δεν την πήρε ο αέρας…
Πηγή: 

Militaire.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Αιγαίο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο "κόκκινος φάκελος" των τουρκικών προκλήσεων που θα έχει μαζί του ο Τσίπρας στην Άγκυρα

Τσίπρας στο Anadolu: Να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος του κυπριακού λαού

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία

SHARE:

24Media Network