Απόρρητα έγγραφα CIA για την Ελλάδα: "Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας κι αν σας αρέσει"

CIA Φωτό αρχείου
CIA Φωτό αρχείου AP

Όταν οι ΗΠΑ καθόριζαν τα πάντα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα της CIA.

Από τα απόρρητα αρχεία της CIA, από τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα του 1949, προκύπτει με τον πιο επίσημο τρόπο αυτό που έχει καταγράψει η ιστορία: η Ελλάδα χώρα που πολέμησε στο πλευρό των Συμμάχων αν και ήταν με τη πλευρά των νικητών, κατέληξε να εξαρτάται απόλυτα από τον ξένο παράγοντα και ειδικά από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς.

Μεταξύ των εγγράφων που αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιεύει το Militaire.gr είναι και όσα αφορούν τις επικοινωνίες που είχε ο Αμερικανός πρέσβης Χάρι Γκρέϊντι με το Στέιτ Ντιπάρμτεντ. Ανάμεσα σ΄ αυτά είναι και τα έγγραφα που έχουν να κάνουν με το αίτημα το στρατηγού Παπάγου για μεγαλύτερο στρατό. Ο Παπάγος ζητούσε οικονομική βοήθεια για να αυξήσει το προσωπικό των ΕΔ από τους 197.000 άνδρες στους 250.000. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα είχε φθάσει στο σημείο να απειλήσει και με παραίτηση αν οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν το αίτημα!

Το αίτημα φυσικά και απορρίφθηκε. Οι Αμερικανοί επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους, αλλά όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους ο πραγματικός λόγος ήταν πως δεν ήθελαν μεγαλύτερο στρατό στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύσαμε χθες υποπτεύονταν ότι η Ελλάδα είχε πρόθεση να κάνει εισβολή στην Αλβανία. Αυτό που “έκαιγε” τους Αμερικανούς ήταν να επικρατήσει ο στρατός στον Εμφύλιο Πόλεμο. Γι΄ αυτό είχαν την βοήθεια που χρειάζονταν. Ήταν πολύ φθηνότερη και όπως αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική. Οι Αμερικανοί δοκίμασαν τις βόμβες ναπάλμ κατά των Ελλήνων ανταρτών…

Τα σχετικά έγγραφα από τη CIA:

Απόρρητα έγγραφα CIA για την Ελλάδα:
Απόρρητα έγγραφα CIA για την Ελλάδα:
Απόρρητα έγγραφα CIA για την Ελλάδα:

Διαβάστε ακόμη στο Militaire.gr:

“Προέχει το συμφέρον της χώρας”! Άρθρο Ζιαζιά ράπισμα για όσους προκαλούν επίτηδες αναταραχή στις ΕΔ

Ο Τραμπ κάνει συμφωνίες με τον Ερντογάν; Patriot στην Τουρκία “πακέτο” με τον Γκιουλέν

Δεν θα επιτρέψουμε σφαγή των Κούρδων από τους Τούρκους” λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network