Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Γιατί πήραμε τα Rafale

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Γιατί πήραμε τα Rafale
Γαλλικό μαχητικό Rafale στη βάση της Σούδας AP

"Σε βάθος 5ετίας θα έχουμε 15.000 προσλήψεις για να ρίξουμε τον μέσο όρο των στελεχών. Γίνονται επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και την κυβερνοασφάλεια, ενώ αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο για τους εξοπλισμούς" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

«Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι’ αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15.000 προσλήψεις. «Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000. Τα 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα, και τα 6 καινούργια. Θα φτάσουν τα πρώτα στα μέσα του 2021 και η αγορά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022» σημείωσε.

Ως προς το γιατί επιλέχθηκε ο συγκρεκριμένος τύπος αεροσκαφών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη μια δεκαετία υποεπένδυσης στις ένοπλες δυνάμεις. Πρέπει να θωρακίσουμε την αποτρεπτική ισχύ του στρατού μας στα πλαίσια της οικονομίας μας. Στο παρελθόν έρχονταν διογκωμένες προτάσεις και γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η επιλογή των Rafale γίνεται γιατί έχουμε ήδη γαλλικά αεροσκάφη. Βρήκαμε μια ευκαιρία να ενισχύσουμε σημαντικά την αεροπορία σε αεροσκάφη στα οποία έχουμε ήδη εμπειρία. Είναι ένα όπλο που μας δίνει σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες.»

«Μιλάμε για έξυπνες, ψηφιακές ένοπλες δυνάμεις, όχι για κούρσα εξοπλισμών. Τα όπλα που παίρνουμε δουλεύουν όλα» τόνισε.

Για τις φρεγάτες:

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη: «Είναι απολύτως απαραίτητο να ενισχύσουμε τον στόλο μας. Θα έρθουν 4 νέες φρεγάτες και θα αναβαθμίσουμε άλλες 4. Δεν είμαι σε θέση να το κοστολογήσω γιατί θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές. Το υπουργείο θα κρίνει την πιο συμφέρουσα. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών. Σε ορίζοντα δεκαετίας έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά το πρόγραμμα αυτό» ανέφερε.

Για αμυντική συμφωνία με Γαλλία:

«Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για την υπογραφή συμφωνίας με τη Γαλλία. Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής υπάρχει και στην ΕΕ. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα