Παναγιωτόπουλος: Μεγάλο το κόστος για όποιον μας επιτεθεί

Ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, για θέματα αρμοδιότητάς του.
Ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, για θέματα αρμοδιότητάς του. EUROKINISSI

Με τον Τούρκο ομόλογό του θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα ο υπουργός Άμυνας. Τι είπε για Κυπριακό, ΗΠΑ, F16 και Mirage.

«Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Δεν συμφέρει κανέναν να σκεφτεί οποιοδήποτε σχέδιο επιβουλής εναντίον της χώρας. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος νομίζει ότι θα αποκομίσει».

Αυτό τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής

ADVERTISING

Γνωστοποίησε επίσης οτι θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του τον ερχόμενο Οκτώβριο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε οτι "προωθούμε πολιτική βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής θέλησης. Προχθές μίλησα με τον κ. Ακάρ και με διαβεβαίωσε ότι σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούμε για να βρούμε λύσεις. Συμφωνήσαμε να μιλάμε και αποφασίσαμε να συναντηθούμε στις Βρυξέλλες προς το τέλος  Οκτωβρίου στο περιθώριο της συνεδρίασης των μελών του ΝΑΤΟ».

Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενημερώνει εντατικά την ΕΕ. Πρόσθεσε οτι «σκοπός είναι η εντατική ενημέρωση για την προβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και παράλληλα η επισήμανση πως  η Ελλάδα αποτελεί τον σταθερός πάροχος ασφάλειας στην περιοχή. Πλέον αυτές οι θέσεις μας γίνονται εύκολα αποδεκτές από κάθε συνομιλητή. Αναγνωρίζεται αυτή η θέση της χώρας μας» είπε.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είπε ότι «με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα γίνεται  πιο εντατικά στρατηγικός διάλογος για αναβάθμιση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων. Η αμοιβαία στρατηγική συνεργασία είναι σχεδόν έτοιμη και θα υπογραφεί πριν την έλευση του Μ. Πομπέο. Θα επισκεφτεί την Ελλάδα και το ΥΠΕΘΑ και θα επιβεβαιωθεί η εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις που υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ. Αυτά είναι το ζήτημα της Σούδας που οι ΗΠΑ ζητούν να προχωρήσει σε βάθος χρόνου η χρήση της και η χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης όπου με χρηματοδότηση ΗΠΑ προχωρά η ανέλκυση πλοίου που εμποδίζει τις διελεύσεις».

Για F16 και Mirage

Για το πρόγραμμα επου περιλαμβάνει την αναβάθμιση των F16 και των Mirage και την αγορά γαλλικών φρεγατώνπαραδέχθηκε ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί των τελευταίων ετών έχει συσσωρεύσει προβλήματα, ωστόσο μίλησε για «προτάσεις και προγράμματα που τρέχουν» και για «συμβάσεις που θα έρθουν στο κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα».

Ειδικότερα, για τα F16 είπε ότι αναβαθμίζονται σε κατηγορία viper ενώ για τα Mirage είπε ότι έχει επέλθει συμφωνία με τις 3 γαλλικές εταιρείες και πως «τα προβλήματα μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης» .

Αναφορικά με τις φρεγάτες τόνισε πως έχει διατυπωθεί το ελληνικό ενδιαφέρον "να αποκτήσουμε νέα φρεγάτα που θα έχει πλεονέκτημα άμυνας περιοχής με σύστημα ευρύτατης αντιαεροπορικής κάλυψης κι οτι οι Γάλλοι έχουν ανταποκριθεί. Πρόσθεσε οτι οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς προσαρμόζονται πάνω στο ζήτημα της χρηματοδότησης. "Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι αλλά αυτό που εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε" είπε χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κύπρος, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network