Σύγκριση: Πολεμικό Ναυτικό Ελλάδας VS Τουρκίας – Οι δυνάμεις τους σήμερα

Σύγκριση: Πολεμικό Ναυτικό Ελλάδας VS Τουρκίας – Οι δυνάμεις τους σήμερα
Φωτογραφία Αρχείου από ασκηση του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ) Eurokinissi

Ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό, οι φρεγάτες, τα υποβρύχια και οι δυνάμεις της ναυτικής αεροπορίας που διαθέτουν Ελλάδα και Τουρκία το 2020.

Η έξοδος του Ορούτς Ρέις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τουρκική προκλητικότητα διατηρεί μία έκρυθμη κατάσταση στις ναυτικές δυνάμεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας. Ναυτικές δυνάμεις οι οποίες είναι μειωμένες, και για τις δύο χώρες, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια όπως προκύπτει από την καταγραφή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην έκθεση “Το ισοζύγιο δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας 2020”.

Τα στοιχεία είναι κυρίως ποσοτικά και προέρχονται από έγκυρες, ανεξάρτητες και προσβάσιμες πηγές, όπως το IISS, toSIPRI, OSCE, καθώς και από οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και τη CIA, περιλαμβανομένου και πληροφοριακού υλικού που κατέχει το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.

Ανθρώπινο δυναμικό

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στο Ναυτικό, η Τουρκία στο διάστημα της δεκαετίας 2004 – 2014 έχει μειώσει τις δυνάμεις της κατά 4.150 και η Ελλάδα κατά 250 φτάνοντας τους 48.600 προσωπικό η πρώτη και σε 19.000 η δεύτερη. Σήμερα διαθέτουν ακόμη λιγότερο ναυτικό προσωπικό και οι δύο χώρες ήτοι 45.000 η Τουρκία και 16.300 η Ελλάδα.

Στόλος

Υποβρύχια: Η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 12. Τα υποβρύχια είναι γερμανικής προέλευσης και στις δύο χώρες.

Φρεγάτες: Μετά από μείωση κατά μία φρεγάτα στις αντίστοιχες πλευρές η σύγκριση το 2020 επανήλθε στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 19.

Κορβέτες, Περιπολικά, και άλλα μέσα: Η Ελλάδα έχει 5 κορβέτες, 33 περιπολικά και 20 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Αντίστοιχα η Τουρκία διαθέτει 6 Κορβέτες, 41 περιπολικά και 35 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.

Ναυτική Αεροπορία: Η Ελλάδα διαθέτει 5 αεροσκάφη τύπου PCOrion κατά υποβρυχίων και η Τουρκία 13 από τα οποία τα 6 είναι περιπολικά (αστυνόμευσης) και τα 7 ελαφρά μεταφορικά. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 20 ελικόπτερα ( 18 κατά υποβρυχίων και 2 πολλαπλής χρήσης) και η Τουρκία 29 επιθετικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα