Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ: Το “βαρομετρικό” του Μαξίμου για τους αρχηγούς

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ: Το “βαρομετρικό” του Μαξίμου για τους αρχηγούς
Από προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ Eurokinissi

Στην κρίση του Μαξίμου τα πεπραγμένα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου Χριστοδούλου καθώς και των αρχηγών των τριών Γενικών Επιτελείων. Ποιοι θα αποστρατευτούν και ποιοι έχουν πιθανότητες παραμονής.

Το μεσημέρι της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Όσοι επιχειρούν να προβλέψουν τις αποφάσεις του επόμενου ΚΥΣΕΑ, για τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον τελευταίο λόγο και συνεπώς την τελική λίστα θα την “υπογράψει” το Μέγαρο Μαξίμου, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Militaire.gr

Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το “βαρομετρικό” των κρίσεων; 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Χ.Χριστοδούλου, τον οποίο ακολουθεί το πρατσούκλι “τυφώνας” διατηρεί ακόμη ελπίδες παραμονής παρά τις πληροφορίες που τον θέλουν να αποστρατεύεται , με τα εξής επιχειρήματα:

– Έχει μόλις ένα χρόνο στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ

– ”Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπει αλλαγή του τώρα”, λένε κάποιοι άλλοι

Από την άλλη , υπάρχουν πολλά παράπονα για το επίπεδο συνεργασίας που είχε με το ΓΕΣ και το ΓΕΑ. Με το πρώτο υπήρξαν στιγμές έντασης και για το δεύτερο υπάρχει η άποψη ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ως αεροπόρος το καπέλωνε. Με το ΓΕΝ είχε καλή σχέση, αλλά ο Α/ΓΕΝ αλλάζει λόγω συμπλήρωσης 3ετίας στη θέση.

Ποια επιχειρήματα θα επικρατήσουν; Αυτή τη στιγμή ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει πιθανότητες παραμονής κάτω από 50%.Το περιβάλλον του εμφανίζεται σχεδόν βέβαιο για την παραμονή του.

Αν καταφέρει να παραμείνει θα μιλάμε για περίπτωση Κωσταράκου που το καλοκαίρι του 2013, αν και ο Αβραμόπουλος είχε αποφασίσει αλλαγές στην ηγεσία, τις ματαίωσε λόγω των γεγονότων στη Συρία.

Ο Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, βρίσκεται επίσης ένα χρόνο σ΄ αυτή τη θέση. Επιχειρησιακά ουδείς έχει να του προσάψει οτιδήποτε. Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις του με τον νυν ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή δεν είναι καλές και πιθανότατα αυτό μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Όσοι δεν θέλουν την παραμονή του ,τον παρουσιάζουν ως “κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ”,αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί από πουθενά, στους 12 μήνες που είναι Α/ΓΕΣ. Από το περιβάλλον του εκφράζεται αισιοδοξία, αλλά κανένας όπως προαναφέραμε δεν γνωρίζει που έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Α/ΓΕΝ Νίκος Τσούνης αποχωρεί, αν και έκανε προσπάθεια να προωθηθεί στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Δύσκολη αποστολή αν και είχε σχετική υποστήριξη. Η θητεία του δεν ήταν ανέφελη. Προσαράξεις φρεγατών , σύγκρουση πολεμικού με φορτηγό πλοίο ήταν μερικά ατυχή περιστατικά. 

Ο μόνος που αισθάνεται σχετικά σίγουρος για την παραμονή του είναι ο Α/ΓΕΑ Γ.Μπλιούμης, για τον οποίο λένε ότι “θα απελευθερωθεί αν υπάρξει αλλαγή Αρχηγού στο ΓΕΕΘΑ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα