Υπουργείο Εξωτερικών σε Ακάρ: "Είναι υποκριτικό να μιλάει η Τουρκία για διεθνές δίκαιο"

Ελληνική σημαία στη Σκόπελο
Ελληνική σημαία στη Σκόπελο EUROKINISSI

Απάντηση σε υψηλούς τόνους από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο.

Στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών στο Αιγαίο, απαντά σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ, κατηγορεί την Τουρκία για υποκρισία και λεονταρισμούς και σημειώνει ότι δεν γίνεται μια χώρα που απειλεί με πόλεμο και παραβιάζει για παράδειγμα το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Σημειώνει ακόμα με νόημα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αναγκάζει τους γείτονές της να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

"Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Αιγαίο
SHARE:

24Media Network