Μέγκαν Μαρκλ: Η “Σταχτοπούτα” που θέλει να αλλάξει το παλάτι

Μέγκαν Μαρκλ: Η “Σταχτοπούτα” που θέλει να αλλάξει το παλάτι
Μέγκαν και Χάρι AP

Ήταν ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο πρόσωπο του 2018. Η πρώην πρωταγωνίστρια του "Suits" και νυν Δούκισσα του Σάσεξ όχι απλά ήρθε για να μείνει, αλλά δείχνει αποφασισμένη να ταράξει ανελέητα τα λιμνάζοντα νερά στον Οίκο των Ουίνδσορ.

Ο παραμυθένιος γάμος της Μέγκαν Μαρκλ με τον Πρίγκιπα Χάρι χαρακτηρίστηκε δικαίως ως ο “γάμος της χρονιάς” για το 2018. Είχε όλη την μεγαλοπρέπεια ενός βασιλικού γάμου, όλο το απαραίτητο χολιγουντιανό γκλαμ (απόρροια της κληρονομιάς που άφησε η εκλιπούσα πεθερά Νταϊάνα αλλά και της επαγγελματικής ιδιότητας της νύφης), αλλά και μία χαλαρότητα και απλότητα (τηρουμένων των αναλογιών πάντα…) που τον καθιστούσαν διαφορετικό από τις αργόσυρτες, βαρύγδουπες τελετές του είδους που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Με απλά λόγια, είχε μια εσάνς παραμυθιού.

Αλλά, όπως κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του, έχει και τον “κακό” του. Που στην προκειμένη είναι ένα πολύ έντονο παρασκήνιο. Από την καταγωγή της νύφης, την ηλικία, την καριέρα, το οικογενειακό background, τους στυλιστικούς “εξτρεμισμούς”, τη σχέση με την έτερη βασιλική συννυφάδα Κέιτ Μίντλετον, την αντισυμβατική της στάση, πολλοί μοιάζουν να της την έχουν “στημένη στη γωνία”. Το κοινό όμως – προς το παρόν τουλάχιστον – δείχνει να τη λατρεύει και να ταυτίζεται μαζί της. Και, λογικά, όταν θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί σε λίγους μήνες, θα τη λατρέψει ακόμη περισσότερο…

Χάρι και Μέγκαν, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ AP

Κάν΄το όπως η Γκρέις Κέλι

Το να βρεθείς από το Χόλιγουντ (και μάλιστα όχι της… Α΄ Εθνικής) στα “μεγάλα σαλόνια” του Μπάκιγχαμ, δεν είναι μικρό πράγμα. Αν μη τι άλλο, η γεννημένη πριν από 37 χρόνια Καλιφορνέζα, εγκατέλειψε την καριέρα της την ώρα που μάλλον βρισκόταν στο απόγειό της, ως πρωταγωνίστρια της επιτυχημένης δικαστικής τηλεοπτικής σειράς “Suits”. Καθόλου άσχημα για μία ακόμη πανέμορφη κοπέλα που ξεκίνησε με ρόλο κομπάρσου στην αειθαλή σαπουνόπερα – και “φυτώριο” πολλών γνωστών σταρ – “General Hospital”. Και που κατάφερε μεν να παίξει και στο σινεμά σε ταινίες που έκαναν μια κάποια αίσθηση, όπως τα “Horrible Bosses” και “Remember me” παίζοντας πάντα στην σκιά σούπερ – σταρ, όπως η Τζένιφερ Άνιστον, ο Ρόμπερτ Πάτινσον, ή ο Άστον Κούτσερ. Όσκαρ, σαν την πρώτη διδάξασα Γκρέις Κέλι, δεν πρόλαβε να κερδίσει και μεταξύ μας μάλλον δεν ήταν και γραφτό της να κερδίσει ποτέ.

Όταν ο Χάρι γνώρισε την Μέγκαν

Το νέο ειδύλλιο του δευτερότοκου γιου του πρίγκιπα Καρόλου και της αξέχαστης Λαίδης Νταϊάνα “έσκασε” στα γραφεία των αδηφάγων βρετανικών tabloid τον Οκτώβριο του 2016. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ είχαν γνωριστεί μόλις τον περασμένο Ιούνιο ως αποτέλεσμα ενός “ραντεβού στα τυφλά” που οργάνωσε κοινός τους φίλος. Και ο έρως ήρθε κεραυνοβόλος. Τα βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ δεν χαρίστηκαν στο νέο ζευγάρι. Τα μεν πρώτα γιατί δεν καλοείδαν μία μιγάδα, διαζευγμένη και μεγαλύτερη σε ηλικία νύφη για τον πιο περιζήτητο γαμπρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δε αμερικανικά, που λατρεύουν τα χολιγουντιανά και πάσης φύσεως παραμύθια και διψούν για οτιδήποτε “βασιλικό”, είχαν ήδη σπεύσει να τους παντρέψουν από τα πρώτα φωτογραφικά ενσταντανέ των παπαράτσι.

Χάρι και Μέγκαν πριν το γάμο AP

Το κυνηγητό υπήρξε ανελέητο με την Μέγκαν Μαρκλ να βρίσκεται στο μικροσκόπιο του διεθνούς Τύπου με έναν τόσο άκομψο τρόπο που το Μπάκιγχαμ προχώρησε σε μία πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση: Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μιλούσε για “κύμα προσβολών” απέναντι στην Μέγκαν, κάνοντας λόγο για σεξισμό και ρατσισμό που “θα πρέπει να προβληματίσουν τον Τύπο”. Το ειδύλλιο επιβεβαιώθηκε επίσημα από την ίδια ένα χρόνο αργότερα, συνοδεύτηκε από την αποχώρησή της από την τηλεοπτική σειρά, τον επίσημο αρραβώνα και την έναρξή της… “εκπαίδευσής” της για το νέο και πιο απαιτητικό ρόλο της καριέρας της.

Σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…

Στις 19 Μαΐου 2018, τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια ο γάμος της Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπα Χάρι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο των Ουίνδσορ. Οι νεόνυμφοι είναι πλέον επισήμως ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ. Και ήταν όλοι εκεί: Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια, όλες οι γαλαζοαίματες αυλές της Ευρώπης, πλήθος ηθοποιών, τραγουδιστών, αθλητών και ανθρώπων της μόδας και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η “πασαρέλα” του γάμου μπορούσε να συγκριθεί μόνο με αυτήν της απονομής των Όσκαρ. Η Μέγκαν εμφανίστηκε πιο ταπεινή και… “λιτή” από ποτέ, μέσα στο σεμνό και υπέρκομψο Givenchi νυφικό της με το ατελείωτο μεταξωτό πέπλο που έφερε επάνω του 53 κεντημένα λουλούδια από όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Μοναδική “παραφωνία” υπερβολής, αλλά και απαραίτητη προσθήκη για την περίσταση, η διαμαντένια τιάρα της βασίλισσας Μαίρης, ευγενική προσφορά της βασίλισσας Ελισάβετ για το γάμο.

Οικογενειακή φωτογραφία από το γάμο Χάρι - Μέγκαν AP

Εκείνη που έκλεψε την παράσταση ωστόσο, μετά τη νύφη, δεν ήταν άλλη από την μητέρα της! H 62χρονη Αφροαμερικανή καθηγήτρια της γιόγκα Ντόρια Ράγκλαντ, συνόδευσε την κόρη της μέχρι την εκκλησία, όπου και έλαβε θέση ολομόναχη εκπροσωπώντας την πλευρά της οικογένειας της νύφης, απέναντι από το γαλαζοαίματο σόι του γαμπρού. Τα social media “λύγισαν” αφού ο συμβολισμός της εικόνας ήταν τεράστιος. Θα μπορούσε αυτή να είναι η νέα εικόνα της βρετανικής μοναρχίας τον 21ο αιώνα; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ελισάβετ έδωσε την συγκατάθεσή της και “ευλόγησε” το γάμο, αντιλαμβανόμενη ότι από την εποχή που τσακωνόταν με την Νταϊάνα μέχρι σήμερα ο κόσμος έχει αλλάξει και μαζί οφείλει να αλλάξει και η μοναρχία αν θέλει να έχει θέση στη νέα εποχή.

Η Μέγκαν Μαρκλ με την μητέρα της AP

Το ίδιο ισχυρός ήταν και ο συμβολισμός της παρουσίας και κυρίως των λόγων του Αφροαμερικανού πάστορα, Μάικλ Κάρι, ο οποίος μέσα στο φλογερό κήρυγμα του είπε πράγματα που δεν θα περίμενε ποτέ κανείς να ακούσει σε βασιλικό γάμο, επικαλούμενος ακόμη και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ! Δύο παρουσίες που ήταν αρκετές για να “σβήσουν” το κακόγουστο σίριαλ που είχε προηγηθεί αναφορικά με την παρουσία ή όχι του πατέρα της νύφης στο γάμο, που τελικά δεν έγινε αφού θα μπορούσε να είχε μετατρέψει την τελετή σε ριάλιτι… Ο Τόμας Μαρκλ παραμένει πάντα μια εν δυνάμει “απειλή” στην εικόνα της, κάνοντας έκτοτε συχνές πυκνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ, ζητώντας ακόμη και από τη βασίλισσα Ελισάβετ να μεσολαβήσει για να κάνει Χριστούγεννα με την κόρη του!

Προσεχώς… μαμά!

Το μέλλον της μοναρχίας είναι (και) στα χέρια της Μέγκαν Μαρκλ AP

Η Μέγκαν Μαρκλ θα συνεχίσει να μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και το 2019, αφού την άνοιξη θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Η ανακοίνωση έγινε το φθινόπωρο, μόλις πέντε μήνες μετά το γάμο, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του νεόνυμφου ζεύγους στην Αυστραλία. Και προκάλεσε εκ νέου φρενίτιδα στα social – αλλά και τα συμβατικά – media.

“Σύννεφα” πάνω από τα ανάκτορα;

Ουίλιαμ και Κέιτ, Χάρι και Μέγκαν, ή αλλιώς για τους Βρετανούς “The Fab Four”. Οι Βρετανοί και όχι μόνο είναι εκστασιασμένοι με τους γιους της Νταϊάνα και τις συζύγους τους και όλα δείχνουν ότι το μέλλον του θρόνου βρίσκεται σε καλά χέρια. Πέρα όμως από τους αρραβώνες, τους γάμους, τα γεννητούρια, τις βαφτίσεις και τις κοινές – και πάντα χαμογελαστές – δημόσιες εμφανίσεις, υπάρχουν πάντα οι “καλοθελητές” και οι “κακές γλώσσες” που αφήνουν να διαρρεύσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Οι Δούκες του Κέμπριτζ και του Σάσεξ με τις συζύγους τους, ή όπως τους αποκαλούν οι Βρετανοι "The Fab Four" AP

Μία εικόνα που θέλει την Μέγκαν δύστροπη, υπερβολικά απαιτητική έως και “ψωνισμένη”, τον Χάρι εντελώς άβουλο απέναντί της να δηλώνει στο προσωπικό “ότι θέλει η Μέγκαν, η Μέγκαν θα το έχει”, το εν λόγω προσωπικό απηυδισμένο να παραιτείται σωρηδόν, τις δύο βασιλικές συννυφάδες να είναι “ψυχραμένες” μέχρις εσχάτων, οδηγώντας τα δύο ζεύγη να ζήσουν πλέον κάτω από διαφορετικές στέγες, αλλά και τα δύο αδέλφια να βιώνουν μια περίοδο πρωτοφανούς ρήξης. Το να επιβεβαιώσει κανείς τα δημοσιεύματα των βρετανικών tabloid είναι βέβαια το ίδιο δύσκολο με την επιβεβαίωση της ύπαρξης εξωγήινης ζωής, ωστόσο η λαϊκή ρήση υποστηρίζει πάντα ότι “όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά”…

Αντισυμβατική και φιλάνθρωπος

Η Μέγκαν έδειξε από την αρχή ότι δεν σκοπεύει να είναι μία πριγκίπισσα σαν όλες τις άλλες. Συχνά πυκνά, φροντίζει να το αποδεικνύει με μικρά στιλιστικά “ατοπήματα” που έρχονται σε κόντρα με το αυστηρό ενδυματολογικό πρωτόκολλο του παλατιού. Κάπως έτσι την είδαμε φέτος να κυκλοφορεί πλάι στην Ελισάβετ με έξωμη τουαλέτα, να φοράει σι-θρου φούστα, αλλά και total black σύνολο που απαγορεύεται δια ροπάλου πέραν ειδικών περιστάσεων. Τα media έκαναν πάρτι, επισήμως – τουλάχιστον – δεν άνοιξε ρουθούνι.

Η φούστα του... σκανδάλου AP

Είναι όμως στα πιο ουσιαστικά πράγματα που το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας κερδίζει πόντους. Στήριξε ανοιχτά το κίνημα του #MeToo, καθώς μπορεί να έριξε μαύρη πέτρα πίσω της (στο Χόλιγουντ), εκεί όμως υπήρξε ανέκαθεν πολύ ενεργή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών συναδέλφων της και των διακρίσεων που υφίστανται. Ενώ, ακόμη και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, δεν δίστασε να φορέσει ποδιά και να σηκώσει τα μανίκια για να ενωθεί με την ΜΚΟ που μαγειρεύει σε μια κοινοτική κουζίνα για τα θύματα της τραγωδίας στον ουρανοξύστη Γκρένφελ, εκεί όπου κάηκαν ζωντανοί πάνω από 70 άνθρωποι. Παράλληλα βοήθησε και στην έκδοση του βιβλίου των γυναικών της οργάνωσης, προσθέτοντας έτσι και ένα best seller στο βιογραφικό της. Ακόμη και παραμονές Χριστουγέννων, δεν παραμελεί τα καθήκοντά της δίνοντας το παρόν σε κέντρο περίθαλψης και φροντίδας ηλικιωμένων.

Τι νέο κομίζει η Μέγκαν;

Η Μέγκαν Μαρκλ κατάφερε αυτό που πολλοί προσπάθησαν μετά την Νταϊάνα, αποτυγχάνοντας παταγωδώς. Έφερε νέο αέρα και το κατάφερε απλώς με το να είναι ο εαυτός της. Είναι υποδειγματική στις βασιλικές υποχρεώσεις και δημόσιες εμφανίσεις της, αποτελεί την τέλεια “βιτρίνα” στην πρόθεση των Ουίνδσορ να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν (και πάλι το τρίπτυχο μιγάδα, Αμερικανίδα ηθοποιός και διαζευγμένη), ολόφρεσκο fashion icon σε έναν κύκλο ανθρώπων που δεν φημίζεται πάντα για καλό γούστο, είναι… media – friendly, κάνει τον Χάρι ακόμη πιο συμπαθή στα μάτια των θαυμαστών του απομακρύνοντας ταυτόχρονα τη φήμη του “κακού και άτακτου παιδιού” που τον συνόδευε χρόνια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να συμπαθεί την Μέγκαν και να συγχωρεί τα ατοπήματά της AP

Κυρίως όμως, παρά τα όσα λέγονται, ακούγονται και διαδίδονται, κάνει τη βασίλισσα Ελισάβετ να χαμογελά κάθε φορά που βρίσκεται στο πλευρό της. Απόδειξη ότι το στέμμα και ο θρόνος βρίσκονται σε καλά χέρια, αυτά της νέας γενιάς που θα συντηρήσει τον μύθο των Ουίνδσορ στον 21ο αιώνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα