Αρχίζουν στον Αργολικό κόλπο οι έρευνες για το αρχαιότερο χωριό της Ευρώπης

Αρχίζουν στον Αργολικό κόλπο οι έρευνες για το αρχαιότερο χωριό της Ευρώπης

Με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου καταμαράν στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, οι έρευνες για την αποκάλυψη των πρώτων προϊστορικών βημάτων του HomoSapiens στη Μεσόγειο

Με στόχο την ανακάλυψη του αρχαιότερου ευρωπαϊκού χωριού, θα αρχίσει τον ερχόμενο Αύγουστο η αποστολή TerraSubmersa, στον Αργολικό κόλπο, στην περιοχή απέναντι από το σπήλαιο Φράγχθι. Στην αποστολή, που αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, θα χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο, που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, το MSTuranorPlanetSolar.

Το καταμαράν θα αποτελέσει το επιστημονικό εργαστήριο για τους Έλληνες και Ελβετούς αρχαιολόγους, οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν ενδείξεις του παλαιότερου χωριού της Ευρώπης, μέσω υποβρύχιων ανασκαφών σε βυθισμένο οικισμό δίπλα στο Φράγχθι. Το συγκεκριμένο σπήλαιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της ηπείρου, καθώς κατοικείτο για 35.000 έτη, από την Παλαιολιθική έως και τη Νεολιθική εποχή.

Η αποστολή θα αρχίσει την 1η Αυγούστου και τα σκάφη πρόκειται να περάσουν διαδοχικά από τα λιμάνια της Ερέτριας, του Πειραιά και του Ναυπλίου ενώ το κύριο ερευνητικό έργο θα διαρκέσει από τις 18 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

"Στηρίζουμε τις καινοτόμες επιστημονικές δράσεις, με διεθνές κύρος και απήχηση, που μπορούν να αναδείξουν το πλούσιο πολιτισμικό και αρχαιολογικό απόθεμα της χώρας μας που μένει ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα TerraSubmersa που θα εστιάσει στον Αργολικό Κόλπο για τον εντοπισμό του παλαιότερου χωριού που είχε δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί στην ουσία μια κατάδυση στην ίδια την Ιστορία αυτού του τόπου, που δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει, να ακτινοβολεί και να σε προσκαλεί να τον ανακαλύψεις εκ νέου" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Και πρόσθεσε: "Η Αργολίδα, το μεγαλύτερο ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου, με τις Πολύχρυσες Μυκήνες, την αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης το Άργος, την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας το Ναύπλιο, την αρχαία Λέρνη όπου ο μυθικός Ηρακλής πραγματοποίησε τον δεύτερο άθλο του, το πιο φημισμένο αρχαίο θέατρο αυτό της Επιδαύρου, τα Κυκλώπεια τείχη της Τύρινθας και τόσα άλλα μοναδικής σημασίας τοπόσημα, έρχεται τώρα να αποκαλύψει τα πρώτα προϊστορικά βήματα του HomoSapiens στη Μεσόγειο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network