Κόμπι, ο ακτιβιστής: Με μπλουζάκι “Ι can’t breathe” είχε διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία

Κόμπι, ο ακτιβιστής: Με μπλουζάκι “Ι can’t breathe” είχε διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία
Ο Κόμπι Μπράιαντ με μπλουζάκι "i can't breathe" AP

Ο Κόμπι Μπράιαντ δεν είχε προσπεράσει το θέμα της αστυνομικής βίας κατά των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Η διαμαρτυρία με το χαρακτηριστικό μπλουζάκι.

Oπως οι περισσότεροι μαύροι παίκτες που σέβονται τον εαυτό τους, έτσι και ο Κόμπι Μπράιαντ επιχειρήσει να βάλει το δικό του, μικρό λιθαράκι στο να αναδειχθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τα κοινωνικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ.

Το 2014 η Αμερική συγκλονιζόταν από συνεχή κρούσματα ακραίας αστυνομικής βίας που είχαν ως θύματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρούς Αφροαμερικανούς.

Πριν από ένα παιχνίδι με τους Κινγκς του Σακραμέντο, οι Λέικερς του Κόμπι φόρεσαν στην προθέρμανσή τους ένα μπλουζάκι στο οποίο αναγραφόταν η φράση “i can’t breathe”.

Ο Κόμπι Μπράιαντ με μπλουζάκι "i can't breathe" AP

To “δεν μπορώ να αναπνεύσω” αντιστοιχούσε στα τελευταία λόγια του Ερικ Γκάρνερ, ενός άοπλου, νέου Αφροαμερικανού ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ηταν μία απόφαση που συζητήθηκε, μία απόφαση έξω από το political correct κλίμα του ΝΒΑ, το οποίο είναι μία τεράστια Λίγκα με κέρδη πολλών εκατομμυρίων κάθε χρόνο. Ομως η προσωπικότητα του Κόμπι (αλλά και του Λεμπρόν Τζέιμς και του Ντέρικ Ρόουζ που αντέδρασαν εξίσου) μπορούσε να καλύψει αυτό το χάντικαπ.

Μετά το ματς, όλα τα ΜΜΕ έπεσαν πάνω στον Κόμπι ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό του: “Είναι σημαντικό να έχουμε τις απόψεις μας και να μαχόμαστε γι’ αυτές, έστω και αν δεν συμφωνούμε με όλους. Αυτό είναι εντάξει για μένα και αυτό είναι που καθιστά τη χώρα αυτή όμορφη” τόνισε ο σούπερ σταρ των Λέικερς.

Ομως το καλύτερο το είχε αφήσει για το τέλος: “Ξέρετε, δεν είναι ένα θέμα που έχει να κάνει μόνο με τη φυλή ή το χρώμα. Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης. Είναι θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, “παίζει” παντού όποιο ΜΜΕ και αν ανοίξεις. Στα πλάνα μπορείτε να δείτε ότι αυτοί που διαμαρτύρονται δεν είναι μόνο αφροαμερικανοί”.

Είχε δίκιο. Ειρήσθω εν παρόδω, το ΝΒΑ δεν τόλμησε να τιμωρήσει κανέναν παίκτη που φόρεσε το συγκεκριμένο μπλουζάκι και ας είχε παραβιαστεί ο κανονισμός που θέλει τους αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων να φορούν ρούχα του αποκλειστικού προμηθευτή της Λίγκας. Ισως γιατί ο Κόμπι ήταν ο ίδιος το ΝΒΑ, κατά κάποιον τρόπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα