Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες – Τα μισόλογα του Ιάπωνα Πρωθυπουργού

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες – Τα μισόλογα του Ιάπωνα Πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε AP

Ήταν ή όχι σημάδι παραδοχής μιας πιθανής αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων η σιβυλλική φράση του Σίντζο Άμπε, Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας;

Όπως κάθε άλλο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη τούτη την περίοδο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι Ολυμπιακοί/Παραολυμπιακοί Αγώνες απειλούνται από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊου. Ως το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όταν οι αποστολές θα φτάσουν στο Τόκιο για την Τελετή Έναρξης στις του μηνός, μεσολαβεί ένα εύλογο διάστημα πέντε μηνών, ωστόσο οι αποφάσεις είναι απαραίτητο να ληφθούν πολύ πιο σύντομα, καθώς οι αθλητές θα πρέπει να είναι ενήμεροι προς χάριν της ήδη ελλιπούς προετοιμασίας τους.

Θέλω να διοργανώσω τέλεια τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες“, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε, χωρίς να διευκρινίσει, αν και πιέστηκε πολύ από τους δημοσιογράφους, αν αυτή του η φράση εμπεριέχει ψήγματα συμβιβασμού με την έκτακτη κατάσταση ή θα συνεχίσει να πιστεύει ότι η Τέλεση της Διοργάνωσης θα κυλήσει ομαλά και κυρίως με ασφάλεια για όλους εκείνους που θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία στα μέσα του καλοκαιριού.

Ο Άμπε, οι συνεργάτες του, ο κυβερνήτης του Τόκιο και η οργανωτική επιτροπή είχαν την εντύπωση ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει απερίσπαστα, ότι μέχρι τότε η υφήλιος θα έχει εξέλθει της κατάστασης SOS. Από τη στιγμή όμως που ο ίδιος Ιάπωνας πρωθυπουργός, ένας από τους πιο βαρβάτους υπέρμαχους της διεκδίκησης, απέφυγε να οριοθετήσει το χρονοδιάγραμμα, φεύγοντας από τη συνάντηση των G-7, γεννήθηκαν ερωτηματικά. Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα ο Άμπε επαναλάμβανε διαρκώς τις ίδιες φράσεις, χωρίς να δηλώνει απερίφραστα οτιδήποτε σχετικό.

Βέβαια υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλητισμού της χώρας Σέικο Χασιμότο αρνήθηκε ότι το σχόλιο του Πρωθυπουργού ενείχε πιθανότητες αναβολής ή ότι τα σχόλια σήμαιναν οποιαδήπποτε καθυστέρηση. “Διατηρώντας στον απόλυτο βαθμό σημαίνει κατάλληλη προετοιμασία για να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το σκοπό αυτό. Γνωρίζω διάφορες ατομικές απόψεις, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι να παράσχει υποστήριξη σε στενή συνεργασία με τη ΔΟΕ, την οργανωτική επιτροπή και τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο“, ανέφερε την Τρίτη. Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

Κατά το παρελθόν μόνο τρεις είναι οι περιπτώσεις που οι ‘αθάνατοι’ υποχρεώθηκαν στην ακύρωση των Αγώνων, γιατί δεν γινόταν διαφορετικά: το 1916, το 1940 και το 1944. Τότε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση (A’ και Β’ Παγκόσμιος) και, μολονότι στην Αρχαία Ελλάδα διακόπτονταν οι εχθροπραξίες την αντίστοιχη περίοδο, δεν ήταν ήταν δυνατόν να τελεστούν οι Ολυμπιακοί εκείνων των ετών σε Βερολίνο, Τόκιο/Ελσίνκι και Λονδίνο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα