Μάντσεστερ Σίτι – Τσέλσι 0-1: Πρωταθλητές Ευρώπης οι Λονδρέζοι με ήρωα τον Χάβερτς

Μάντσεστερ Σίτι – Τσέλσι 0-1: Πρωταθλητές Ευρώπης οι Λονδρέζοι με ήρωα τον Χάβερτς
Οι θριαμβευτές παίκτες της Τσέλσι με το Κύπελλο AP

Η Τσέλσι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 2η φορά στην ιστορία της, έπειτα από τη νίκη με 1-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό Champions League του "Ντραγκάο", χάρη σε γκολ του Κάι Χάβερτς. Πρώτη ήττα σε τελικό για τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Οι οιωνοί ήταν μαζί της, τα προγνωστικά όχι και τελικά όπως το 2012 η Τσέλσι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κόντρα στο μεγάλο φαβορί. Η ομάδα του Τόμας Τούχελ επικράτησε με 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League στο “Ντραγκάο” χάρη σε γκολ του Κάι Χάβερτς και πήρε τα σκήπτρα από την Μπάγερν, την ομάδα που είχε νικήσει πριν από 9 χρόνια.

Οπως αναφέρει το Sport24.gr οι “μπλε” ήταν ανώτεροι στον αγγλικό “εμφύλιο”, έχασαν τα… αναμενόμενα γκολ από τον Τίμο Βέρνερ, αλλά η συνεχιζόμενη ολιγωρία της άμυνας των πρωταθλητών Αγγλίας έφερε το γκολ του 42ου λεπτού.

Ο Γκουαρδιόλα… μπέρδεψε την ομάδα του

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος ηττήθηκε για πρώτη φορά σε τελικό Champions League, ίσως πλήρωσε την επιλογή του να κάνει εκπλήξεις στην ενδεκάδα. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ πέρασε στον αγώνα ως προωθημένος, ο Ζοάο Κανσέλο έμεινε στον πάγκο, ενώ στα χαφ δεν βρέθηκε ούτε ο Φερναντίνιο ούτε ο Ρόδρι. Ο Τόμας Τούχελ ήταν πιο συνετός στα σχέδιά του και επέλεξε μία ενδεκάδα που φαντάζει βασική.

Στα πρώτα λεπτά, ο ακλόνητος Τίμο Βέρνερ έκανε αυτό που τον διατηρεί στην ενδεκάδα και ταυτόχρονα αυτό που ωθεί τους φιλάθλους να θέλουν επιθετικό στη θέση του. Βρέθηκε 3 φορές στην περιοχή του Έντερσον, τη μία έκανε “τσαφ” και απέτυχε να σουτάρει, στην άλλη σούταρε με κακή στάση σώματος και ο Βραζιλιάνος μπλόκαρε, την τρίτη από κακή θέση σούταρε άουτ. Ήταν μια συνεχιζόμενη προειδοποίηση των Λονδρέζων, αφού έβρισκαν διαρκώς τρόπο να φτάσουν μέχρι την περιοχή της Σίτι, κυρίως χάρη στα λάθη των “πολιτών” στη μεσαία γραμμή.

Οι πρωταθλητές Αγγλίας είχαν την κατοχή, αλλά δεν κυκλοφορούσαν ιδανικά την μπάλα. Όταν κατάφερναν να επιτεθούν με αξιώσεις, αυτό συνέβαινε επειδή ο Κέβιν ντε Μπράινε οπισθοχωρούσε και τραβούσε αμυντικούς, με τον Φιλ Φόντεν και τον Ριγιάντ Μαχρέζ να πηγαίνουν στους κενούς χώρους και τον Στέρλινγκ να… αγνοείται (χάρη και στο καλό μαρκάρισμα του Ρις Τζέιμς). Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Αλεκσάντρ Ζιντσένκο έβγαλε κάθετη στον Φόντεν, με τον Αντόνιο Ρίντιγκερ να κάνει εκπληκτικό τάκλιν τελευταίας στιγμής και να σώζει κάτι που έμοιαζε με βέβαιο τέρμα.

Η Σίτι έφτασε να έχει κατοχή μπάλας άνω του 60%, αλλά στα τελευταία 10 λεπτά η Τσέλσι ισορροπούσε τον αγώνα. Ο τραυματισμός του Τιάγκο Σίλβα, του μεγαλύτερου παίκτη της σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (έσπασε το ρεκόρ του Κλοντ Μακελελέ από το 2008) θα μπορούσε να της ρίξει το ρυθμό. Φευ. Τα λάθη της Σίτι και η αδυναμία της να κλείσει χώρους στα αμυντικά χαφ της κόστισε στο 42′. Ο (άφαντος μέχρι τότε) Μέισον Μάουντ έβγαλε κάθετη στον κενό χώρο όπου έτρεχε ο Χάβερτς, ο Ρούμπεν Ντίας είχε ανέβει μπροστά για να καλύψει και ο Γερμανός μόνος με τον Έντερσον έκανε το 1-0.

Ο τραυματισμός του Ντε Μπράινε κόστισε στη δημιουργία

Ο Γκουαρδιόλα δεν έκανε κάποια αλλαγή στο ημίχρονο. Έδειξε εμπιστοσύνη στους παίκτες του και μάλλον δικαίως, αφού πήραν εξ αρχής τα “ηνία”. Οι επιθέσεις δεν οδηγούσαν κάπου, όμως τουλάχιστον η Σίτι είχε το μομέντουμ, μέχρι που αυτό σμπαραλιάστηκε! Ο Ρίντιγκερ συγκρούστηκε με τον Ντε Μπράινε στο κεφάλι και ο Βέλγος δεν μπορούσε να συνεχίσει στο παιχνίδι. Ο ρυθμός ανακόπηκε, οι δύο προπονητές έκαναν αλλαγές και η Τσέλσι προσπάθησε να ανασυνταχθεί.

Η Σίτι διατήρησε την κατοχή της μπάλας, αλλά χωρίς τελικές. Σε μία εξ αυτών ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Τζέιμς, το οποίο αρνήθηκε ο VAR. Η μεγαλύτερη στιγμή για την Τσέλσι, ένα τετ α τετ του Κρίστιαν Πούλισικ (1ος Αμερικανός σε τελικό της διοργάνωσης) που κατέληξε άουτ.

Στο τελευταίο τέταρτο ο 1ος σκόρερ στην ιστορία της Σίτι πέρασε στον αγωνιστικό χώρο για το τελευταίο παιχνίδι του. Το 2012, όταν η Τσέλσι κατέκτησε το Champions League, ο Αργεντινός ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στη Σίτι το πρωτάθλημα Αγγλίας κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή. Αυτήν τη φορά, όμως, ο Αγκουέρο δεν ήταν ο άνθρωπος των “πολιτών”. Η Τσέλσι διαχειρίστηκε πολύ έξυπνα τα τελευταία φορά, εκνευρίζοντας τους “πολίτες” και έχοντας τον Ενγκολό Καντέ να κάνει τα πάντα στο 2ο ημίχρονο.

Η Σίτι έπαιζε για τη… ζωή της και δεν έκανε ούτε μία τελική. Η Τσέλσι απέδειξε γιατί είχε την καλύτερη αμυντική λειτουργία μόλις την ανέλαβε ο Τούχελ. Εννέα χρόνια έπειτα από το θρίαμβο του Μονάχου, οι “μπλε” ανέβηκαν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, ξανά ως αουτσάιντερ, ξανά έπειτα από αλλαγή προπονητή στα μέσα της σεζόν. Το τρόπαιο του Champions League έχει νέο κάτοχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα