Ολυμπιακός – Μονακό 71-54: Στραγγάλισε τον Τζέιμς στο κολασμένο ΣΕΦ και έκανε το πρώτο βήμα για το Βελιγράδι

Ολυμπιακός – Μονακό 71-54: Στραγγάλισε τον Τζέιμς στο κολασμένο ΣΕΦ και έκανε το πρώτο βήμα για το Βελιγράδι
eurokinissi

Συμπαγής, αποφασιστικός και κυνικός, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 71-54 της Μονακό στο κολασμένο ΣΕΦ για να κάνει το 1-0 στη σειρά των playoffs της EuroLeague. Τέσσερις ευκαιρίες έχουν οι Πειραιώτες, για τις δύο νίκες που θα τους στείλουν στο Final Four του Βελιγραδίου (19-21/5).

Τρία βήματα ήταν ο στόχος του Ολυμπιακού πριν από την έναρξη της σειράς με τη Μονακό. Τρία βήματα για την επιβίβαση στο αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει στο Βελιγράδι για το Final Four της EuroLeague (19-21/5). Το πρώτο το έκαναν οι Πειραιώτες την Μεγάλη Τετάρτη (20/4), καθώς επικράτησαν με 71-54 των Μονεγάσκων στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο έζησε ακόμα μία μεγάλη βραδιά στη φετινή μαγική σεζόν για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το 1-0 έγινε, θα ξεχαστεί όμως άμεσα καθώς ακολουθεί το δεύτερο συναπάντημα με την παρέα του Μάικ Τζέιμς σε 44 ώρες, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (19:00).

Σύμφωνα με το SPORT 24, ο Τόμας Γουόκαπ έκανε… οσκαρική εμφάνιση και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Σακίλ ΜακΚίσικ έδωσε στη δεύτερη περίοδο την ώθηση, την ενέργεια, το πείσμα που είχε ανάγκη η ομάδα του, οι Σλούκας, Βεζένκοβ, Πρίντεζης είχαν καλές στιγμές, γενικώς οι Πειραιώτες δεν είχαν κάποιον σε κακή βραδιά, ίσως μόνο τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που πάντως πίεσε πολύ τον εαυτό του στην άμυνα, για να κρύψει την αστοχία και τις κακές επιλογές του στην επίθεση. Αυτός που είχε κακή βραδιά ήταν σίγουρα ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος πήγε από νωρίς στη δημιουργία, δεν βρήκε ποτέ ρυθμό στην εκτέλεση, πήγε κακές αποφάσεις, είχε έρμπολ και δεν βρήκε ποτέ τρόπο για να διασπάσει την άμυνα των ερυθρόλευκων που ήταν προσαρμοσμένη πάνω του.

Ο MVP

Ο Τόμας Γουόκαπ! Σπουδαίος στην άμυνα, είχε στον υπερθετικό βαθμό τον συνδυασμό της συγκέντρωσης και της αποφασιστικότητας, έκλεψε τέσσερις μπάλες, σκόραρε με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα, δεν άφησε… τετραγωνικό στον Μάικ Τζέιμς για να νιώσει άνετα στο παρκέ του ΣΕΦ. Απίθανη εμφάνιση από τον Αμερικανό μαχητή, που έκλεισε το παιχνίδι με 11 πόντους (4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα), ένα ριμπάουντ, δύο ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και μόλις ένα λάθος σε 25 λεπτά.

Ο αδύναμος κρίκος

Ο Μάικ Τζέιμς. Ποιος άλλος; Από αυτόν εξαρτάται η Μονακό, με αυτόν ζει και με αυτόν πεθαίνει. Ο Αμερικανός ήταν απογοητευτικός στο Φάληρο, έκανε δύο έρμπολ στη δεύτερη περίοδο, δεν μπορούσε να ισορροπήσει σε δημιουργία και εκτέλεση, ο Ολυμπιακός του χάλασε το παιχνίδι, την ντρίμπλα και το μυαλό και τον ανάγκασε να ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη. Στο τέλος της βραδιάς και σε 35 λεπτά ο Τζέιμς είχε 10 πόντους αλλά από 1/2 δίποντα, 2/7 τρίποντα και 2/4 βολές, έξι ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ για τέσσερα λάθη.

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν

Με 0/7 τρίποντα και με μόλις μία ασίστ για δύο λάθη έκλεισε την πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός. Η Μονακό είχε 3/8 σουτ από την περιφέρεια, με τον Τζέιμς να παίζει όλο το δεκάλεπτο και να παίρνει μόλις δύο προσπάθειες, να μένει στους τρεις πόντους στο εικοσάλεπτο και να έχει δύο έρμπολ στις τέσσερις φορές που εκτέλεσε. Οι Πειραιώτες είχαν επτά τελικές πάσες για ένα λάθος στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ στο φινάλε της αναμέτρησης σούταραν με εξαιρετικό ποσοστό στο δίποντο και έμειναν σε μονοψήφιο αριθμό λαθών, επίδοση που τους βοήθησε να φτάσουν σε μια άνετη και εμφατική επικράτηση.

Ο αγώνας

Με την γνωστή πεντάδα (Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ) άνοιξε το ματς ο Ολυμπιακός, που έπαιξε δυναμικά τον Τζέιμς, δέχθηκε δύο καλάθια από τον Τόμας και βρέθηκε στο -4 στο έκτο λεπτό, όταν ο κορυφαίος παίκτης της Μονακό έβαλε το πρώτο του σουτ για το 6-10. Οι Πειραιώτες ήταν κακοί επιθετικά, σε δημιουργία και σε εκτέλεση, έβαλαν μόλις οκτώ πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, είχαν 0/7 σουτ από την περιφέρεια, όμως ο κόσμος τους ήταν εκεί και τους υποστήριζε.

Ο Μπαρτζώκας έβλεπε τους παίκτες του να σπαταλούν εύκολα λέι-απ, μέχρι ο Βεζένκοβ κι ο Σλούκας να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους για το 15-15 στο 12′. Η απίθανη άμυνα της Μονακό έδωσε την σκυτάλη στην απίθανη άμυνα του Ολυμπιακού, με τον ΜακΚίσικ να βάζει τα περιφερειακά σουτ και τον Σλούκα να τον εμπιστεύεται, να του πασάρει την μπάλα και να δικαιώνεται. Το τρίποντο του Πρίντεζη για το 31-22 έβαλε φωτιά στο ΣΕΦ και οδήγησε σε timeout του Ομπράντοβιτς, που έβλεπε τον Τζέιμς να κάνει διαδοχικά έρμπολ σε σουτ από το τρίποντο και την ομάδα του να μένει σε απόσταση επτά πόντων στο ημίχρονο.

Η άμυνα στον Τζέιμς συνέχισε να είναι σεμιναριακού επιπέδου στο ξεκίνημα του β’ μέρους, με τον Γουόκαπ να βάζει μεγάλο τρίποντο από τη γωνία για το 38-30 και στη συνέχεια αρχικά να κλέβει τη μπάλα και στη συνέχεια να καρφώνει στον αιφνιδιασμό, στο πρόσωπο του Τζέιμς για την φάση του αγώνα που “κούνησε” το ΣΕΦ. Ο Γουόκαπ έκανε πράγματα και θαύματα και στις δύο πλευρές του παρκέ, το 44-30 στο 26′, ο Πρίντεζης έβαλε βολές για το 50-34 στο 29′ και στο τέλος της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός είχε διανύσει τον περισσότερο δρόμο που χρειαζόταν να διανύσει για το προβάδισμα στη σειρά.

Χολ και Μότουμ κράτησαν την Μονακό σε μια… νορμάλ απόσταση (54-43) στο 34′, με τον ΜακΚίσικ να σκοράρει για τρεις και να δίνει στον Ολυμπιακό ξανά τεράστια ανάσα. Ο Σλούκας έγραψε το 62-48 με μακρινό σουτ, ο Πρίντεζης έβαλε νέο σουτ για το 65-50, η Μονακό κατάλαβα ότι δεν μπορούσε πια να κυνηγήσει κάτι και ξεκίνησε από νωρίς να σκέφτεται το ματς της Μεγάλης Παρασκευής.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντοβιτς, Πέρεζ, Νέντοβιτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 8-15, 33-26, 50-36, 71-54

Αποτελέσματα/πρόγραμμα σειράς

Game 1: Ολυμπιακός – Μονακό 71-54

Game 2: Ολυμπιακός – Μονακό 22/4 στις 19:00

Game 3: Μονακό – Ολυμπιακός 27/4 στις 22:00

Game 4: Μονακό – Ολυμπιακός 29/4 στις 22:00 *

Game 5: Ολυμπιακός – Μονακό θα ανακοινωθεί *

* Αν χρειαστούν

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα