Και η Apple ετοιμάζεται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Και η Apple ετοιμάζεται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο shutterstock

Από τα smartphones και τις online υπηρεσίες, μια ακόμα εταιρεία – κολοσσός, ετοιμάζεται να εισέλθει στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας αντιλαμβάνονται, νωρίτερα από τις υπόλοιπες, καθώς οι ίδιες δρομολογούν τις εξελίξεις, ότι θα συμβούν ραγδαίες αλλαγές στην κινητικότητα.

Κι έχοντας το υπόβαθρο, δηλαδή τις υποδομές και τις τεχνολογικές λύσεις, έχουν προγραμματίσει τις κινήσεις τους.

Προ ημερών, η Xiaomi, ένας κινεζικός γίγαντας της τεχνολογίας, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια, σε βάθος 10ετίας, για να κατασκευάσει «έξυπνα» ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τώρα και η Apple, γνωστή και μη εξαιρετέα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διαθέτει, είναι έτοιμη για το μεγάλο βήμα: να μπει κι αυτή στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, είτε μόνη της είτε και με συνεργασίες.

Βλέποντας ότι οι πωλήσεις των iPhone μειώνονται καθώς οι χρήστες διατηρούν τα τηλέφωνά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των αναβαθμίσεων, αλλά οι υπηρεσίες (App Store, AppleCare, iCloud, Apple Pay, Apple Music, Apple TV +, Apple Arcade κ.λπ.) διόγκωσαν τα έσοδα (το 4ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 25%, στα 15,8 δισ. δολάρια) και ακόμα περισσότερο τα wearables Home και Accessories (+30% το 4 τρίμηνο του 2020, σχεδόν 13 δισ. δολάρια), έχει την οικονομική άνεση να θέσει σε εφαρμογή του «Project Titan».

Ηδη από το 2014, η Apple ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα ιδιωτικό όχημα για μαζική πώληση, σε αντίθεση με τον ανταγωνιστή της, Waymo της Aplhabet Inc., που προχώρησε σε Robo-Taxi.

Ωστόσο, από το 2018 και το 2019, οι ενέργειες εντάθηκαν και τώρα, όπως όλα δείχνουν, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο προκειμένου αφενός να σχεδιάσει μπαταρίες αυτοκινήτων, ώστε να μειώσει το κόστος τους και κατά συνέπεια την τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και να προχωρήσει στην ίδια την κατασκευή μοντέλων.

Ο Ming-Chi Kuo, αναλυτής της Apple στην KGI Securities στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι το αρχικό αμάξωμα του οχήματος της Apple θα μπορούσε να βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP Electric Vehicle (BEV) της Hyundai. Ο Kuo πρόσθεσε ότι η Apple μπορεί να συνεργαστεί με την General Motors και τον ευρωπαϊκό κατασκευαστή PSA για τα επόμενα μοντέλα της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα