Αβραμόπουλος: 7.000 μετανάστες τις τελευταίες μέρες στις ευρωπαϊκές ακτές. Ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες

Αβραμόπουλος: 7.000 μετανάστες τις τελευταίες μέρες στις ευρωπαϊκές ακτές. Ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες
LIBE committee meeting. Situation in the Mediterranean and the need for a holistic approach to migration - discussion with Dimitris AVRAMOPOULOS, European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship. © European Union 2015 - EP

Να προετοιμαστούν για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά, συμβούλεψε τους Ευρωπαίους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο

Η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, απ΄όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, την Τρίτη (14/04) στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τόνισε στην ομιλία του ότι τις τελευταίες μέρες περίπου 7.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές. “Τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεσόγειο, με χιλιάδες μετανάστες κυρίως από τη Λιβύη και την Τουρκία προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με ουσιαστικό τρόπο με τρίτες χώρες. Γι’ αυτό το λόγο πρόκειται να επισκεφθώ χώρες όπως το Μαρόκο την Αίγυπτο και την Τυνησία”, επεσήμανε ο Έλληνας επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι “θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά” και ότι “η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες”. Επίσης, επεσήμανε πως “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει εφόσον κριθεί αναγκαίο”.

Τονίστηκε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ “όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και κατά μήκος των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα