Αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης ζητά ο Κωστής Χατζηδάκης

Αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης ζητά ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο βουλευτής, Κωστής Χατζηδάκης με ερώτηση που απηύθυνε στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε την περαιτέρω αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε τη λήψη μέτρων για περαιτέρω αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, μέσω της οποίας επιλύονται διαφορές, χωρίς να απαιτείται η προσφυγή στα Δικαστήρια, γρήγορα και με χαμηλό κόστος.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση του κ. Χατζηδάκη, η Διαμεσολάβηση έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 με τον νόμο 3868, ωστόσο παραμένουν λίγες οι περιπτώσεις που επιλύονται με αυτή τη διαδικασία. Κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με την αξιοποίηση της Διαμεσολάβησης χιλιάδες υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα οι οικογενειακές, οι υποθέσεις μικροδιαφορών, οι εμπορικές, ακόμη και οι διοικητικές κ.α, θα μπορούσαν να επιλύονται σε λιγότερο χρόνο από πριν, αφού δεν θα χρειαστεί να φθάσει στο ακροατήριο. Παράλληλα, επισημαίνει πως η προσφυγή στα δικαστήρια δεν θα αποκλείεται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαμεσολάβησης.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός, τονίζει πως έχουν ήδη διαπιστευτεί ως διαμεσολαβητές εκατοντάδες πρόσωπα, ιδίως νέοι νομικοί, που προσβλέπουν στο θεσμό, ενώ επικαλείται επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου παρέχονται συγκεκριμένα κίνητρα για την αξιοποίησή του, όπως η οικονομική βοήθεια, η εντολή του δικαστηρίου για προσπάθεια επίλυσης μέσω Διαμεσολάβησης, κ.α. Ενώ, ρωτά μεταξύ άλλων αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική είτε η ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα Διαμεσολάβησης είτε καθαυτή η διενέργεια Διαμεσολάβησης, πριν τη συζήτηση μιας υπόθεσης στο δικαστήριο.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network