Διαχρονικές οι ευθύνες Πολιτείας και Τ.Α.

Διαχρονικές οι ευθύνες Πολιτείας και Τ.Α.
Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Κωνσταντίνου Σούλη, πραγματοποιήθηκε την 16 Δεκεμβρίου 2011 στο αίθριο του Κτιρίου του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην Ακτή Βασιλειάδη η τελετή ορκωμοσίας 45 νέων Δοκίμων Ανθυποπλοιάρχων απευθείας κατάταξης ειδικότητας Νομικού, Οικονομικού και Τεχνικού. Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός ΥΠΤΠ κ. Μανώλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Φουστάνος, καθώς και συγγενείς των ορκιζομένων Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (EUROKINISSI // ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ) Eurokinissi

Διαχρονικές είναι οι ευθύνες για την κατάσταση στο κέντρο, υποστηρίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Παπουτσής κάνει λόγο για Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση από κοινού, οι οποίες, υποστηρίζει, επέδειξαν ασθενή αντανακλαστικά

Ασθενή αντανακλαστικά επέδειξαν, υποστηρίζει ο κ. Παπουτσής, Πολιτεία και Τ.Α. και για αυτόν τον λόγο οι ευθύνες για την κατάσταση στο κέντρο είναι διαχρονικές.

Η αφορμή για να απαντήσει, ουσιαστικά αυτό κάνει, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε μία σειρά αιχμές, κατηγορίες και κριτικές, ήταν οι δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων αλλά και του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γ. Τσακίρη.

Τα ασθενή αντανακλαστικά εμπόδισαν να υπάρξουν λύσεις για αιτίες και παθογένειες μιας κατάστασης που δεν τιμά την πρωτεύουσα της χώρας.

Επί σειρά ετών, συνεχίζεται η ανακοίνωση, αγνοήθηκαν οι επιπτώσεις από την υπερσυσσώρευση μεταναστών, την απομάκρυνση των υπηρεσιών από το Κέντρο, τη δημιουργία τοπικών υπεραγορών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, τη μετακίνηση των πολιτών και την εγκατάστασή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ούτε προβλέφθηκαν, ούτε αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους οι παράγωγες συνέπειες αυτής της εξέλιξης όπως λ.χ. η μικροεγκληματικότητα και τα εγκλήματα του δρόμου.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην υπεραξία που δημιουργήθηκε στην Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η οποία υποστηρίζεται πως εξανεμίστηκε ανεκμετάλλευτη, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην οικονομική ζωή της πρωτεύουσας.

Φυσικά δεν έλλειψαν και οι αναφορές στις πορείες, με τον κ. Παπουτσή να σημειώνει πως τον τελευταίο χρόνο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 1.581 πορείες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την Άνοιξη του 2011, ουσιαστικά, άρχισε σταδιακά να εφαρμόζεται το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να καλείται να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις που του ανατέθηκαν.

“Η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδικεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τα υπαρκτά αποτελέσματα καθώς επιχειρείται από πολλές πλευρές να μεταφερθεί στο Υπουργείο τόσο το βάρος των ευθυνών του παρελθόντος όπως και οι ευθύνες , η ολιγωρία και οι ανεπάρκειες των συναρμόδιων φορέων, σήμερα.

Η ισοπεδωτική αυτή κριτική αγνοεί συστηματικά τη διεθνή εμπειρία, ιδιαίτερα στις χώρες που δέχθηκαν την πίεση μεταναστευτικών ροών και στις χώρες που αντιμετώπισαν ύφεση και βαθειά οικονομική κρίση με επακόλουθο την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας.

Η ισοπεδωτική κριτική και ο τρόπος παρουσίασης της εγκληματικής δραστηριότητας πράγματι εντυπωσιάζει κάθε πολίτη”, υποστηρίζεται με δηκτικό τρόπο στην ανακοίνωση.

Η παρουσία της Αστυνομίας στο Κέντρο της Αθήνας

Για την αστυνόμευση του Κέντρου υλοποιείται Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με 600 αστυνομικούς σε 24ωρη βάση.

Την ίδια στιγμή, εκδηλώνονται και αυτόνομες δράσεις από αρκετές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο συγκεκριμένων εγκληματικών συμπεριφορών που διερευνούν. Οι Υπηρεσίες αυτές προέρχονται από τη Δίωξη Ναρκωτικών, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, τη Δίωξη Λαθρομετανάστευσης, τη Δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος, τη Δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, την Υπηρεσία Ανηλίκων, τις Υπηρεσίες Τροχαίας, καθώς και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα & Τμήματα Ασφαλείας.

Καθημερινά, συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο 40 παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ οι προσαγωγές ξεπερνούν τις 100.

Παράλληλα, κάθε μέρα εκδηλώνονται ειδικές δράσεις στο κέντρο της Αθήνας με ελέγχους που αφορούν στη διαμονή, την απασχόληση, καθώς και την παράνομη δραστηριότητα αλλοδαπών.

Ο καθημερινός αριθμός των ελεγχόμενων παράνομων μεταναστών ξεπερνά τα 400 άτομα, οι οποίοι οδηγούνται στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και γίνεται λεπτομερής έλεγχος.

Για όσους από αυτούς διαπιστώνεται και οποιαδήποτε παραβατική – παράνομη συμπεριφορά πέρα από τη δρομολόγηση της προσαγωγής τους στις Εισαγγελικές Αρχές, δρομολογούνται κατά προτεραιότητα και οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης στις χώρες τους.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, πάνω από 15 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έχουν απελαθεί και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συνολικά ειδικές πτήσεις τσάρτερ επιστροφής στις χώρες προέλευσης.

Στον τομέα του παρεμπορίου, συγκροτήθηκαν, 3.889 κλιμάκια ελέγχου και κατασχέθηκαν παραπάνω από 402.829 είδη παραεμπορίου.

Επιπλέον, η ΕΛΑΣ έχει αποκαλύψει μεγάλο αριθμό αποθηκών με προϊόντα απομίμησης ή παραεμπορίου. Φέτος εντοπίσθηκαν από δυνάμεις της Αστυνομίας 45 μεγάλες αποθήκες στο Κέντρο της Αθήνας.

Στοιχεία αστυνομικής δραστηριότητας 2011για την Αττική

Φέτος, στο συγκεκριμένο 11μηνο, συνελήφθησαν στην Αττική 38.114 άτομα, εκ των οποίων:

– 5.706 άτομα για κλοπές / διαρρήξεις

– 884 άτομα για ληστείες

– 3.981 άτομα για ναρκωτικά

– 45 άτομα για ανθρωποκτονίες

– 8.321 άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις για πάσης φύσεως αδικήματα

Εξιχνιάστηκαν 3.554 υποθέσεις που αφορούν σε όλο το φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, όπως εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατά της ζωής και της περιουσίας και εξαρθρώθηκαν 255 σπείρες.

Τέλος κατασχέθηκαν:

Περίπου 147 κιλά ηρωίνης, περίπου 19,5 κιλά κοκαΐνης, γύρω στους 3,4 τόνους κάνναβης και 627 πιστόλια – περίστροφα, replica κ.λπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα