Εκλογές 2015: Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ: Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω

Εκλογές 2015: Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ: Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΕΥΑΓ. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ 80η ΔΕΘ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MotionTeam

"Μόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την χώρα θα μπορέσουμε να την βγάλουμε από την κρίση", δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι το 7μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μας κόστισε 90 δισ. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να συγκροτήσει Εθνική ομάδα διακυβέρνησης

“Πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν να πάμε μπροστά ή πίσω, αν θέλουν αλήθειες ή ψέματα, συνεργασίες ή αλαζονικότητα”, είπε κατά την εισήγησή του στη στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης,ο οποίος δέχτηκε 32 ερωτήσεις, Η συνέντευξη Τύπου διήρκεσε 3,5 ώρες.

“Όσα είπαμε είναι πραγματοποιήσιμα και ρεαλιστικά”, είπε αναφερθείς στο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που παρουσίασε χθες ο κ. Μεϊμαράκης.

“Σήμερα έχουν να κρίνουν και να συγκρίνουν τις τότε υποσχέσεις που τους έδωσαν. Ας σκεφτούν πως ήταν η ζωή του το Γενάρη του 2015 και πως είναι σήμερα”, τόνισε, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο που το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, είπε: “Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός και σαφώς θα απευθυνθώ σε άλλες δυνάμεις αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει”. “Ζήτησα να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα προεκλογικά, για τα βασικά προβλήματα της χώρας. Κάνω πρόταση ειλικρινούς συνεννόησης και συνεργασίας. Έχω αποδείξει ότι αναλαμβάνω ευθύνες”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να θέσει πάνω από όλα το πατριωτικό καθήκον και το έχουμε αποδείξει κατ’ επανάληψη. Το αποδείξαμε και το 2012 που καταφέραμε να συμπράξουμε με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την χώρα θα μπορέσουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση”, προσέθεσε.

“Αν είχαμε συνεννοηθεί καλύτερα θα είχαμε βγει από το μνημόνιο, θα είχαμε επανέλθει στην κανονικότητα. Μπορούμε να συνεννοηθούμε και παράλληλα να διατηρήσουμε την αυτονομία μας”, τόνισε και συνέχισε, λέγοντας: “Είναι αδιανόητο να δημιουργούμε αστάθεια σε μια τέτοια κρίσιμη ώρα για την χώρα. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα αριστερό ή δεξιό”.

“Ο κ. Τσίπρας είναι σε στρατηγικό κενό”

Παράλληλα, είπε πως “υπάρχουν “ουρές” πίσω από αυτά που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας. Το 7μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μας κόστισε 90 δισ. Απαιτείται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία εμείς είμαστε πιο ικανοί να κάνουμε”. “Εάν υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις της χώρας που έχει κρύψει η κυβέρνηση Τσίπρα θα τις καταγγείλουμε αλλά θα τις αναγνωρίσουμε”, προσέθεσε.

Σε σχετική ερώτηση γιατί επιμένει τόσο στη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, μετεκλογικά, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε:

“Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μείνει έξω από τη συγκυβέρνηση; για να πετάει πέτρες στο μνημόνιο που υπέγραψε;””Θα μπορούσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούμε μαζί στην κυβέρνηση και να εφαρμόσουμε μαζί το μνημόνιο που υπέγραψε”, τόνισε και σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είναι σε στρατηγικό κενό.

“Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου”, είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί.

Σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο, τότε, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να του δώσει στελέχη που θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

“Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, οφείλουμε το 2016 να έχουμε μια κοινή στάση στα δύσκολα οικονομικά ζητήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μετριοπάθεια τα προβλήματα της χώρας”, είπε και προσέθεσε πως “απέδειξα ως Πρόεδρος πολυκομματικής Βουλής ότι μπορώ να συνθέσω. Όταν το κύμα των αγανακτισμένων φώναζε “να καεί” η Βουλή απέδειξα ότι μπορώ να συνεργαστώ με διαφορετικές απόψεις”.

Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς για λάθη ουσίας που έχει κάνει η ΝΔ, είπε: “Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε αναφερθεί στα λάθη μας. Έχουμε διδαχθεί και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν, έχουμε όλοι μεγαλύτερη εμπειρία σε έκτακτες περιστάσεις”.

“Ο τρόπος που ανακοινώθηκε ο ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν λάθος”, είπε και προσέθεσε πως “στην έκτακτη κατάσταση που βρέθηκε η χώρα το 2012-2013 πολλά απ’ όσα μας επέβαλε η Τρόικα ήταν λάθη”.

“Αν η ύφεση το 2016 είναι κάτω από το 3%, το ποσό που περισσεύει θα επιστραφεί στο λαό”

“Καταθέτουμε τον Οκτώβριο τον προϋπολογισμό με το μήνυμα ότι η χώρα νοικοκυρεύεται. Μπορούμε να προχωρήσουμε αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές”, είπε ερωτηθείς σχετικά για την οικονομία.

“Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε τα έργα-νέες θέσεις εργασίας, να απορροφήσουμε τα ΕΣΠΑ.Οι δήμοι κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από την κυβέρνηση Τσίπρα”, τόνισε και σημείωσε πως αν δεν υπήρχαν τα capital controls η πολιτική της ΝΔ θα ήταν διαφορετική για τα επόμενα χρόνια. “Τι πολιτικές να σας πω, όταν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα η κατάσταση αλλάζει δραματικά;”, διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικής Ομάδας με κύριο αντικείμενο το σύμφωνο ανασυγκρότησης της χώρας. “Ακόμη κι αν ο Τσίπρας δεν μετέχει στην κυβέρνηση οφείλει να μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, πρέπει να συμμετέχει ο κ. Τσίπρας που μας έφερε τη συμφωνία”, είπε, ενώ δήλωσε νωρίτερα πως “Δεν ξέρω τι θα παραλάβουμε, δεν ξέρω τι “ουρές έχουμε”. Γι’ αυτό κάνει τις εκλογές και πάει να φύγει (σσ. ο Αλέξης Τσίπρας)”.

Επίσης δεσμεύτηκε πως αν η ύφεση το 2016 είναι τελικά κάτω από το 3%, το ποσό που περισσεύει θα επιστραφεί στο λαό. “Δώσαμε 500 εκ. στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από το πλεόνασμα, ενώ ο κ. Τσίπρας 200 εκ. από το έλλειμμα”, είπε και αναρωτήθηκε: “Είναι δυνατόν ο αγρότης να έχει προκαταβολή φόρου 100%; θα συζητήσω με τους εταίρους πως αυτό θα αλλάξει”.

“Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας για τον κ. Βαρουφάκη”                                

“Ο κ. Τσίπρας φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του 7μηνου”, υπογράμμισε και τον κάλεσε να δώσει λεπτομερή απάντηση για το θέμα του κ. Βαρουφάκη και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε. “Πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τον κ. Βαρουφάκη”, τόνισε, αναφερόμενος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών, στη συνέντευξη Τύπου στην 80η ΔΕΘ.

Σημείωσε, δε, πως το πακέτο Γιούνκερ είναι έργο της κυβέρνησης Σαμαρά.

“Εμείς ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράζουμε”, τόνισε και είπε πως “ο κ. Τσίπρας θα ξαναγυρίσει στα παλιά του ποσοστά, αν δεν συμφωνήσει στα βασικά”.

“Πιστεύετε ότι την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας θα είναι αρχηγός, και αρχηγός συγκροτημένου κόμματος”, αναρωτήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

“Διαβάζω τα κείμενα των “53” και είναι χειρότερα από της Αριστερής πλατφόρμας. Πώς θα είναι συμπαγής μια τέτοια κοινοβουλευτική ομάδα”, είπε, ενώ χαρακτήρισε «πολύ παλιό κόμμα» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν πάει στις Σκουριές για κομματικό όφελος. “Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να πάω στις Σκουριές, αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω διχαστικά διλήμματα”, είπε.

Αναφερθείς και στις δημοσκοπήσεις, είπε πως “καλές είναι ως στοιχεία, τις οποίες και διαβάζω αλλά υπάρχουν κι αυτές που στοχεύουν στην επιρροή των πολιτών”.

“Η χώρα βρίσκεται στην τελευταία ευκαιρία!”, υπογράμμισε, και είπε πως “για κάποιο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πείσει τους πολίτες ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά, φάνηκε όμως ότι ήταν αδιάβαστος σε αυτές”.

“Mε ψήφο τιμωρίας, διαμαρτυρίας, αποχή, δεν λύνουμε προβλήματα. Λύνουμε με συμμετοχή και ψήφος εμπιστοσύνης. Η ψήφος διαμαρτυρίας, τιμωρίας και αποχής σήμερα κοστίζει, είναι πολλά τα 90 δισ ευρώ του Τσίπρα για την διαμαρτυρία αυτή”, είπε και κατέληξε “Πάμε για να κερδίσουμε τις εκλογές και λέμε όσα θα κάνουμε ως κυβέρνηση”.

“Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα συνεργαστώ με όποιον πιστεύει στις πολιτικές μας”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα ολοκληρώσει την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη με τη συνάντηση που θα έχει με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO, μετά τη συνέντευξη Τύπου, και την περιοδεία σε Περίπτερα που θα ακολουθήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα