Επαναληπτικές εκλογές 2019: Οι μεγάλες αναμετρήσεις σε δήμους και περιφέρειες

Επαναληπτικές εκλογές 2019: Οι μεγάλες αναμετρήσεις σε δήμους και περιφέρειες
Αφίσες με τους υποψηφίους, για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου και Γιώργο Πατούλη σε σταθμό του Μετρό στην Αθήνα Eurokinissi

Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής 26 Μαΐου, στον β' γύρο θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές σε 229 δήμους, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στους μεγάλους δήμους. Σήμερα κρίνεται επίσης το αποτέλεσμα σε επτά από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 2 Ιουνίου, οι πολίτες για τις επαναληπτικές εκλογές σε δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Στον Δήμο Αθηναίων η μεγάλη αναμέτρηση αφορά στον Κώστα Μπακογιάννη και στον Νάσο Ηλιόπουλο, με τον πρώτο να λαμβάνει στον πρώτο γύρο ξεκάθαρο προβάδισμα με 42,65% έναντι του δεύτερου, ο οποίος ήρθε στη δεύτερη θέση με 16,98%. Η διαφορά των δύο ανέρχεται στις 27 μονάδες, δηλαδή περίπου 53.000 ψήφοι.

Πιο αμφίρροπη η κατάσταση για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης όπου ο Νίκος Ταχιάος έλαβε 22,4% (27.629 ψήφοι) στον πρώτο γύρο και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας – έπειτα από μία αναμέτρηση – θρίλερ ενάντια στον Γιώργο Ορφανό – έλαβε το 14,93% (18.419 ψήφοι) περνώντας στον δεύτερο γύρο με 509 ψήφους διαφορά. Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε ανακαταμέτρηση ψήφων, ύστερα από αίτημα του τρίτου σε ψήφους Γιώργου Ορφανού, καθώς η διαφορά του από τον κ. Ζέρβα ήταν 513 ψήφοι. Το αποτέλεσμα όμως δεν άλλαξε.

Στον Πειραιά, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης θα αναμετρηθεί με τον Νίκο Βλαχάκο. Στον α’ γύρο, η παράταξη «Πειραιάς νικητής» του κ. Μώραλη συγκέντρωσε ποσοστό 45,34% (33.169 ψήφοι), ενώ η παράταξη «Πειραιάς, πόλη-πρότυπο» συγκέντρωσε ποσοστό 27,13% (19.845 ψήφοι).

Στον Δήμο Πατρέων, ο Κώστας Πελετίδης που στον α’ γύρο συγκέντρωσε 40,60% θα έχει αντίπαλο τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο που έλαβε 16,01%.

Τέλος, στη Λάρισα μάχη ψήφο με ψήφο δίνουν ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης με τη γαλάζια υποψήφια Ρένα Καραλαριώτου.

Η μάχη στις περιφέρειες

Στις περιφέρειες έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Αττική όπου ο Γιώργος Πατούλης -έχοντας λάβει ποσοστό 37,63% στον α’ γύρο – θα κοντραριστεί με τη Ρένα Δούρου η οποία έλαβε 19,71% την πρώτη Κυριακή, μια διαφορά που μεταφράζεται σε περίπου 300.000 ψήφους. Σημειώνεται πως ο Γιάννης Σγουρός, που ήρθε τρίτος με ποσοστό 17,4%, δεν προχώρησε στη στήριξη κάποιου από τους δύο «μονομάχους» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Δυτική Ελλάδα ο γαλάζιος υποψήφιος Νεκτάριος Φαρμάκης (συγκέντρωσε 36,96% στον α’ γύρο) θα αναμετρηθεί με τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα (32,93%).

Στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα (29,5%) επικρατεί του Θεόδωρου Γαλιατσάτου (22,16%), ενώ στην Πελοπόννησο ο Παναγιώτης Νίκας (33,6%) που έχει τη στήριξη της ΝΔ θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην κυριαρχία του επίσης “γαλάζιου” Πέτρου Τατούλη, που συγκέντρωσε 34,09%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ένας ακόμη «γαλάζιος» εμφύλιος συνεχίζεται για δεύτερη Κυριακή: Ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (34,3%) κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά στον α΄γύρο από τον «αντάρτη» του κόμματός του, πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηρίου ΑΜ-Θ και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη (30,6%).

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στον α’ γύρο η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου συγκέντρωσε ποσοστό 30,6% έναντι 24,36% που συγκέντρωσε ο «αντάρτης» της ΝΔ Κώστας Μουτζούρης.

Τέλος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σαφές προβάδισμα έχει ο «γαλάζιος» υποψήφιος, αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός (39,71%) έναντι του Απόστολου Γκλέτσου (28,84%).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα