Exit poll: ΝΔ 40-44%, ΣΥΡΙΖΑ 16,1-19,1%, ΠΑΣΟΚ 10-13%, ΚΚΕ 7,2-9,2%, Σπαρτιάτες 4-6%, Ελληνική Λύση 2,3-4,3%, Νίκη 2,3-4,3%, Πλεύση Ελευθερίας 2-4%, ΜέΡΑ25 2-4%

Exit poll: ΝΔ 40-44%, ΣΥΡΙΖΑ 16,1-19,1%, ΠΑΣΟΚ 10-13%, ΚΚΕ 7,2-9,2%, Σπαρτιάτες 4-6%, Ελληνική Λύση 2,3-4,3%, Νίκη 2,3-4,3%, Πλεύση Ελευθερίας 2-4%, ΜέΡΑ25 2-4%

Το exit poll των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19:00, αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Τα στοιχεία στο 80% του δείγματος, η κατανομή των εδρών και οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.

Με το κλείσιμο της κάλπης σε όλη τη χώρα, στη δημοσιότητα δόθηκε το exit poll των ιδιωτικών καναλιών για τις βουλευτικές εκλογές 2023.

Σύμφωνα με αυτό, το οποίο αποτελεί 80% του δείγματος, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

  • ΝΔ: 40% – 44%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 16,1% – 19,1%
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 10% – 13%
  • ΚΚΕ: 7,2% – 9,2%
  • Σπαρτιάτες: 4% – 6%
  • Ελληνική Λύση: 2,3% – 4,3%
  • Νίκη: 2,3% – 4,3%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2% – 4%
  • ΜέΡΑ25: 2% – 4%







Η κατανομή των εδρών

Από το exit poll σε θρίλερ εξελίσσεται ο αριθμός των κομμάτων που αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή, καθώς τέσσερα κόμματα βρίσκονται στο όριο.

Ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή θα επηρεάσει και το ποσοστό των εδρών που θα λάβει το κάθε κόμμα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

  • ΝΔ: 158
  • ΣΥΡΙΖΑ: 45
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 29
  • ΚΚΕ: 21
  • Σπαρτιάτες: 13
  • Ελληνική Λύση: 9
  • Νίκη: 9
  • Πλεύση Ελευθερίας: 9
  • ΜέΡΑ25: 8


Εκτίμηση κατανομής εδρών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει στις 20:30.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή έως τις 16:30 ανερχόταν στο 40,77%, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ εκφράζονται φόβοι για αρνητικό ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι εκείνη την ώρα ανερχόταν στο 40,77%, ενώ στις εκλογές του Μαΐου το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα κυμαινόταν στο 48,76%.

Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ

Στην εξασφάλιση ασφαλούς αυτοδυναμίας, ανεξαρτήτως του πόσα κόμματα τελικά θα μπουν στη Βουλή, εστιάζουν από τη Νέα Δημοκρατία, μετά το exit poll.

“Aναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία. Αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη”, ήταν το πρώτο σχόλιο στελεχών της ΝΔ.

“Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο”, προσέθεταν τα ίδια στελέχη.

Από την Πειραιώς δεν σχολιάζουν επί του παρόντος τη διαφαινόμενη είσοδο των ακροδεξιών Σπαρτιατών στη Βουλή, η οποία όμως προβληματίζει, ειδικά εφόσον μπουν και ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Νίκη. Και αυτό καθώς η ΝΔ θα έχει μία ακραία δεξιά αντιπολίτευση απέναντι της.

Σημειωτέον, δε, ότι στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι εάν μπει στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα κάνει αντιπολίτευση κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα. Ορισμένοι όμως φοβούνται ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα επιτίθεται και στην κυβέρνηση και δη όχι εξ αριστερών, προκειμένου να κρατήσει τις δυνάμεις της κατά την επόμενη τετραετία.

Το βασικό όμως που κρατάνε στη ΝΔ είναι πως φαίνεται ότι θα πάρει περισσότερες από 160 έδρες, ανεξαρτήτως του αριθμού των κομμάτων που θα είναι τελικά στη Βουλή.






Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως το εκλογικό αποτέλεσμα, αν επιβεβαιωθούν τα exit poll, είναι προφανώς αρνητικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως «σε μεγάλο βαθμό αυτό είχε προεξοφληθεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ως δύναμη εναλλακτικής διακυβέρνησης στη ΝΔ δεν ήταν εφικτό να έχει αφήγημα εκλογικής νίκης, αναφέρουν.

Πολύ ανησυχητικό σημάδι όμως, σημειώνουν, είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη Νέα Βουλή, σημάδι συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας.

Ο τρόπος που η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τοξικότητα και ανευθυνότητα που επέδειξε στα ζητήματα της Θράκης και της μειονότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας δεξιάς.

«Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για αυτό. Όχι μόνο επειδή όπως αποδείχτηκε η νομοθετική παρέμβαση για Κασιδιάρη αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά και επειδή επιπλέον η ΝΔ μετέφερε το πεδίο της αναμέτρησης σε τοξικά ζητήματα με την διολίσθηση σε ένα σκληρό εθνικιστικό λόγο.

Σημασία έχει πως σταθήκαμε όρθιοι, τόσο εμείς όσο και οι πολίτες που συντάχθηκαν μαζί μας και έδωσαν τη μάχη, σε ένα τοπίο δυσμενές που μετά το αποτέλεσμα της προηγουμένης κάλπης, στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα νίκης.

Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες».






Το πρώτο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

«Αν το αποτέλεσμα του exit poll αποτυπωθεί και στο επίσημο αποτέλεσμα της κάλπης, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σήμερα δεν ήταν καθόλου συγκυριακή επιλογή», σχολίασαν ηγετικά στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη. «Η ψήφος αυτή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει κι επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες».

Τόνισαν ότι «επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση».

Επιπλέον, σημείωσαν το γεγονός πως «με τη αυξημένη παρουσία τόσων ακροδεξιών σχημάτων ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικού αναχώματος, είναι ακόμη μεγαλύτερος».

Υπενθύμισαν ότι ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία και δεν έκανε μικροπολιτική, «όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές» με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για “παραστρατημένους” της Χ.Α. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε», υπογράμμισαν.






Πού θα παρακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί το αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στα γραφεία του κόμματος από όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα παραμείνει στην οικία του για τα πρώτα αποτελέσματα και αργότερα θα μεταβεί στην Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέστρεψε από την Κρήτη όπου ψήφισε και θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα κεντρικά γραφεία της παράταξης.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επέστρεψε από τη Λαμία και βρίσκεται ήδη στον Περισσό, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος βρίσκεται στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα