Ευρωεκλογές: Στις κάλπες Άγγλοι και Ολλανδοί

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες Άγγλοι και Ολλανδοί

Εκκίνηση της μάχης των ευρωεκλογών από την Αγγλία και την Ολλανδία. Το φάντασμα του ευρωσκεπτικισμού απειλεί την ΕΕ

Άνοιξαν οι κάλπες των ευρωεκλογών σε Αγγλία και Ολλανδία. Και στις δύο χώρες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για τα ακροδεξιά – αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Στη Βρετανία, προηγείται το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος υποστηρίζει φανατικά την έξοδο της χώρας, από την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΑντίστοιχο είναι το σκηνικό και στην Ολλανδία, όπου ο ηγέτης της ακροδεξιάς Χέρτ Βίλντερς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

"Σήμερα δεν είναι μία καλή ημέρα μόνο για την δημοκρατία. Μπορεί να είναι και μία ιστορική ημέρα γιατί για πρώτη φορά, σε τόσες πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο στην Ολλανδία, η φωνή των ευρωσκεπτικιστών μπορεί να ακουστεί πιο δυνατά από ποτέ,” δήλωσε ο Βίλντερς.

Το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς, πρεσβεύει την υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος και υποστηρίζει την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ.

Ο Βίλντερς, έχει εξαγγείλει μετεκλογική συνεργασία με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας. .

Στην Ολλανδία τα πρώτα exit poll θα ανακοινωθούν το βράδυ της Πέμπτης.

Το μεγάλο στοίχημα, θα είναι το ποσοστό της αποχής να μην ξεπεράσει το 67 % που ήταν το 2009.

Ο ανταποκριτής του euronews στην Ολλανδία Όλαφ Μπέρνς, μεταδίδει: “Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σε αυτές τις εκλογές είναι η συμμετοχή. Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι αυτή την φορά λιγότερο από το ένα τρίτο των πολιτών, θα προσέλθει στις κάλπες".

(Πηγή: Euronews.com)

SHARE:

24Media Network