Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ταγίπ Ερντογάν - Κυριάκος Μητσοτάκης Turkish Presidency / AP IMAGES

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τηλεφώνησε στον έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα των εκλογών και συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βίλνιους.

Επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος τού τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν μάλιστα να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προαναγγέλοντας επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δεν είχε κρύψει μάλιστα ότι στόχος του ιδανικά θα ήταν είτε μία απευθείας συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα είτε μία συμφωνία για παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είχε πάντως τονίσει ότι δεν συζητά κυριαρχικά θέματα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Εξωτερικών έφυγε εν τω μεταξύ ο Νίκος Δένδιας (που αναλαμβάνει το Άμυνας προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και παρερμηνειών) και στη θέση του πηγαίνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποιος θα αναλάβει να ανοίξει ξανά διαύλους διαλόγου με την Τουρκία. Σημειωτέον ότι ο κ. Γεραπετρίτης είχε προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις στο παρελθόν όταν είχε θέσει την κόκκινη γραμμή στο Αιγαίο στα έξι και όχι στα 12 ναυτικά μίλια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα