Μητσοτάκης για συνεργασίες: Αυτό θα το καθορίσει ο λαός – ΕΥΔΑΠ κι ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο δημόσιο

Μητσοτάκης για συνεργασίες: Αυτό θα το καθορίσει ο λαός – ΕΥΔΑΠ κι ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο δημόσιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στις δεύτερες εκλογές. Καλοδεχούμενη η εκτόνωση με την Τουρκία, δήλωσε. Κάλυψε Θεοδωρικάκο: “Είπε το αυτονόητο”. 

Στη στρατηγική διεκδίκησης αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας όμως ότι η πρώτη κάλπη είναι κρίσιμη και αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την επόμενη ημέρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν εάν η χώρα σήμερα το 2023 είναι καλύτερα από το 2019 και επανέλαβε ότι: “Η πρώτη κάλπη θα δώσει την ισχυρή εντολή ώστε η ΝΔ να διεκδικήσει στη δεύτερη κάλπη τη δυνατότητα να φέρει κυβερνητική σταθερότητα”.

Δήλωσε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις προβλέψεις του Συντάγματος στις διερευνητικές επαφές και σε ερώτημα για τρίτες κάλπες απάντησε: “Ας τελειώσουμε πρώτα με την πρώτη κάλπη και πιστεύω ακράδαντα αν η εντολή είναι ισχυρή, μετά όλα θα βρουν το δρόμο τους εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα ότι έφερε την απλή αναλογική αφού είχε κερδίσει δύο εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και ναρκοθέτησε τη σταθερότητα της χώρας. Επανέλαβε την άποψη του ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση με ισχυρή λαική εντολή που να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. “Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στον Έβρο εάν έπρεπε να συννενοηθούμε με δύο κόμματα, τι θα συνέβαινε με την πανδημία”, σχολίασε.

Στο ερώτημα όμως για κυβερνητικές συνεργασίες, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Αυτό θα το καθορίσει ο λαός. Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη. Αλλά ο λαός θα μας υποδείξει πως θα κυβερνηθεί η χώρα”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ακάρ για μορατόριουμ μέχρι το Σεπτέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Καλοδεχούμενη αυτή η εκτόνωση με την Τουρκία, πάντα την επιδιώκαμε χωρίς καμία έκπτωση στην υπεράσπιση δικαιωμάτων μας”.

Εκτίμησε ότι αυτή η στροφή της γείτονος είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Τόνισε όμως ότι: “Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική εκτόνωσης ώστε μετά τις εκλογές να καθίσουμε σαν καλοί γείτονες να λύσουμε, με βάση το διεθνές δίκαιο, τη μία και μόνη διαφορά μας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε άλλωστε: “Εγώ δεν θέλω σύγκρουση με την Τουρκία. Η Τουρκία όμως πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική της έντασης θα έχει κόστος”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους και κάλεσε “όσους πίνουν εσπρέσο και τρώνε κρουασάν στις πλατείες των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο να καταλάβουν τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων”.

Κάλυψη σε Θεοδωρικάκο

Ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Τάκη Θεοδωρικάκο για τις δηλώσεις του πως από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν νεκρό, υποστηρίζοντας ότι είπε το αυτονόητο. “Διαχρονικά κάποιες πολιτικές παρατάξεις έχουν αλλεργία να αναγνωρίσουν το ρόλο της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Από την άλλη υπάρχει στην πατρίδα μας χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες. Να αντιληφθούμε ότι η αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε εκ νέου ότι η κυβέρνηση δεν ιδιωτικοποιεί το νερό, σχολιάζοντας αρνητικά τις αντιδράσεις και τις συναυλίες και κάνοντας λόγο για “ψέματα μετά μουσικής”.

Ανακοίνωσε επίσης ότι: “Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και οι δύο εταιρείες ύδρευσης θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η τραγωδία των Τεμπών τον ταρακούνησε και ότι είναι πλέον ακόμη πιο αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο κράτος.

“Το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία ταυτόχρονα κουράστηκε”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ότι η δημόσια υγεία θα είναι μία από τις τρεις προτεραιότητες της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.

Έκανε λόγο για ένα νέο ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι “έχουμε εξασφαλίσει από Ταμείο Ανάκαμψης πόρους για να εκσυγχρονίσουμε τα κέντρα υγείας και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών”.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Μιλά για τη στήριξη της μεσαίας τάξης ο άνθρωπος που την τσάκισε στους φόρους”. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάζει πακέτο παροχών 45 δισ ευρώ.

Στο ερώτημα εάν θα ερχόταν για debate με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε μάλιστα “γιατί όχι”.

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης ότι εάν η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση θα πετύχει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για πρόσβαση σε δανεισμό. Δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα των τριετιών από τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. Προέταξε την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραδεχόμενος όμως ότι οι μισθοί στη χώρα είναι ακόμη χαμηλοί.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα εξετάσει και το τέλος επιτηδεύματος, αφού όμως λυθεί το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης.

Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των συντάξεων, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιούργησε το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς και δήλωσε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα, χωρις να μιλά όμως για κατάργηση της. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα, αλλά από την επόμενη τετραετία

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα δια της φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας για να υποστηρίξει ότι η ΝΔ δεν είναι με το μεγάλο κεφάλαιο. Υπερασπίστηκε επίσης το καλάθι του νοικοκυριού και έθεσε το ερώτημα: “Πού είναι το αρνί και το κατσίκι σήμερα; Κάτω από 10 ευρώ”.

Ξεκαθάρισε ότι “το Πάσχα δεν θα υπάρξει έκτακτη εξαγγελία, κλείσαμε με τις παροχές”, αλλά άφησε ανοιχτό μετά το εξάμηνο να συνεχιστεί το Μarket Pass.

“Αντιστάθηκα στην πίεση να μειώσω το ΦΠΑ γιατί πιστεύω ότι δεν θα περάσει στον καταναλωτή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’ θα διπλασιαστεί”

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι εφόσον εξαντληθούν οι πόροι και συμπληρωθεί ο αριθμός αιτήσεων στο πρόγραμμα “Σπιτι μου” θα προχωρήσει στο διπλασιασμό του προγράμματος.

Θα ξαναδούμε και το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων” προανήγγειλε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι το πλαίσιο είναι επαρκές.

“Ο νόμος περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια αυτό που πρέπει να γίνει με το κόμμα Κασιδιάρη”

Όσον αφορά στη νέα τροπολογία- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θωρακίζεται περαιτέρω το νομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να μην επιτρέψει την κάθοδο εγκληματικής οργάνωσης με μανδύα στις εκλογές.

“Αναφέρομαι στο κόμμα Κασιδιάρη για να εντοπίσουμε ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός” επισήμανε.

Σημείωσε ότι με τη νέα ρύθμιση η σχετική απόφαση λαμβάνεται από όλο το τμήμα του Αρείου Πάγου και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε: “Αυτοί που γκρινιάζουν να έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογάι στη Βουλή”. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε άλλωστε ότι: “Πια ο νόμος περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια αυτό που πρέπει να γίνει”.

“Τα Τέμπη ήταν η πιο δύσκολη ημέρα της θητείας μου”

Όσον αφορά στην τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, όχι μόνο με πορίσματα αλλά και μέσα από τη Δικαιοσύνη.

“Εκείνη η ημέρα ήταν η πιο δύσκολη της θητείας μου και μία από τις πιο δύσκολες στη ζωή μου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για γροθιά στο στομάχι για τον ίδιο και την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ένιωσε την υποχρέωση να ζητήσει συγνώμη “γιατί το σύστημα τηλεδιοικησης που έπρεπε να ήταν έτοιμο επί των ημερών μας δεν ήταν” και πρόσθεσε: “Δεν το υλοποιήσαμε πλήρως, παρότι υπήρχε τοπική τηλεδιοίκηση”.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης: “Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να διασφαλίσω ότι η τηλεδιοίκηση θα υλοποιηθεί”.

Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών όμως έσπευσε να επαναλάβει το αφήγημα περί κακού κράτους. Δήλωσε ότι “θα συγκρουστούμε με όλες τις εστίες ωχαδερφισμού στο δημόσιο” και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων παντού.

“Ο Τσίπρας μας κερνούσε παραμύθι ξεροσφύρι”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, “υποτιμά τους Έλληνες πολίτες που γνωρίζουν, κρίνουν και συγκρίνουν” όταν λέει πως εάν κερδίσει η ΝΔ θα έχουν εξαπατηθεί οι Έλληνες ψηφοφόροι.

“Ο κ.Τσίπρας σε λίγο θα μιλήσει σε ένα στέκι στη Νέα Σμύρνη που λέγεται ‘Παραμύθι με καφέ’. Ειναι μεγάλη πρόοδος, γιατί μέχρι τώρα σέρβιραν παραμύθι ξεροσφύρι”, σχολίασε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε επίσης ότι: “Ο λαός είδε και δοκίμασε τον κ. Τσίπρα”, αλλά και ότι ο ίδιος έθεσε τις βάσεις “για να αλλάξει η χώρα πίστα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα