Μητσοτάκης: Η φέτα έχει τιμή αντίστοιχη ενός προϊόντος ΠΟΠ

Μητσοτάκης: Η φέτα έχει τιμή αντίστοιχη ενός προϊόντος ΠΟΠ
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Ευαγγελάτο Dimitris Papamitsos

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια στα σουπερμάρκετ και ειδικά στα τυριά. Το ΕΣΥ θα αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, προανήγγειλε. "Για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση μας έχει κάνει πολλά", δήλωσε

Για την ακρίβεια, το σχέδιο του για το ΕΣΥ μετά τις εκλογές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Mega.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίσης νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πραγματικό, ειδικά στα τρόφιμα, παρότι εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. “Η λύση δεν είναι ένα Market Pass, το οποίο καλώς υπάρχει και προσφέρει μία ανακούφιση. Η δομική λύση στο πρόβλημα είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία θα έρθει, σε συνδυασμό με μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα και μόνιμες μειώσεις φόρων“, πρόσθεσε.

Στην επισήμανση ότι ειδικά στα τυριά ελληνικής παραγωγής έχουν εκτοξευθεί οι τιμές καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή λόγω κόστους, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Τα προϊόντα μας, προφανώς και η φέτα μας, έχει ακριβύνει αλλά έχει πια τιμές οι οποίες είναι, θα έλεγα, αντίστοιχες ενός προϊόντος με ονομασία προέλευσης, γιατί η φέτα είναι εμβληματικό προϊόν. Και ενός προϊόντος που είναι, θα έλεγα, στην πρώτη γραμμή των εξαγωγών μας.

Εμείς θέλουμε οι παραγωγοί μας να είναι βιώσιμοι. Και για να είναι βιώσιμοι, δεν αρκεί μόνο να τους υποστηρίξουμε στο κόστος παραγωγής. Πρέπει και οι ίδιοι να συνεργάζονται περισσότερο. Το μέλλον είναι τα συνεργατικά σχήματα.”

“Στο ΕΣΥ δεν θα τα κάνει όλα το κράτος”

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στη συνέχεια προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και γιατρών, σημειώνοντας όμως ότι αρκετοί εξ αυτών θα είναι συμβασιούχοι, που θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις προκηρύξεις να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Υπενθύμισε το νόμο που έχει ψηφιστεί και δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και κάποιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. “Και το αντίστροφο όμως, να μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με έκτακτες πρόσθετες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίστηκε πρόσφατα πρόβλημα με τα ράντζα στο «Αττικόν» και στον «Ευαγγελισμό».

“Τις πλήρωσε ο φορολογούμενος; Όχι. Τις πλήρωσε ο ασθενής; Όχι”, είπε ο κ. Μητοστάκης και υποστήριξε: “Ο ασθενής ενδιαφέρεται να έχει ποιοτική υπηρεσία. Όταν δίνω τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, στη γυναίκα να κάνει μία προληπτική μαστογραφία, δεν την νοιάζει αν θα πάει σε δημόσια ή σε ιδιωτική δομή.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε επομένως στην άποψη ότι: “Αυτό το ΕΣΥ δεν σημαίνει ότι είναι κατ’ ανάγκην ένα Σύστημα Υγείας, όπου όλα πρέπει να τα κάνει το κράτος, αλλά πρέπει να είναι εθνικό και δωρεάν, πέραν προφανώς των εισφορών που πληρώνουν όλοι και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για μένα” και τόνισε: “Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι κάτι στο οποίο θα δώσω πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, έχοντας μάθει κι εγώ πολλά περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.”

Ανέφερε επίσης ότι 1,5 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διατεθεί στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία, πρωτίστως σε τμήματα επειγόντων περιστατικών.

“Οι απόψεις Κατρούγκαλου δεν είναι μειοψηφικές στο ΣΥΡΙΖΑ”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων: “Για τους εργοδότες και για τις επιχειρήσεις ήδη η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολλά. Έχουμε μειώσει τη φορολόγηση από το 29% στο 22%, έχουμε μειώσει τη φορολογία στα μερίσματα, έχουμε μειώσει σημαντικά τις εργοδοτικές εισφορές, έναν φόρο ουσιαστικά στην εργασία που επιβαρύνει και τον εργοδότη και τον εργαζόμενο.

Και βέβαια, έχουμε στηρίξει τις επιχειρήσεις πάρα πολύ κατά την διάρκεια της πανδημίας και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι αναγνωρίζεται από όλους τους επιχειρηματίες, ειδικά τους μικρομεσαίους.”

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι: “Σήμερα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται τι εισφορές πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ και τι εισφορές πληρώνουν σήμερα. Και ανησυχούν ότι μία ενδεχόμενη επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους επαναφέρει σε αυτό το επίπεδο των εισφορών.”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι: “Οι απόψεις Κατρούγκαλου δεν είναι μειοψηφικές. Απηχούν πολλούς ανθρώπους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν υπονοήσει ότι πίσω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται μία νέα φοροεπιδρομή.” Και δήλωσε ότι: “Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυτή η ατζέντα υπάρχει στο τραπέζι και σίγουρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα το συνυπολογίσουν και αυτό στην επιλογή που θα κάνουν την Κυριακή που μας έρχεται.”

“Πρακτικά, δεν βλέπω περιθώρια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη”

Ερωτηθείς τι θα κάνει όταν παραλάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει ευθέως, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι: “Πρακτικά με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώρια συνεννόησης, ούτε θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται μία ασταθή κυβέρνηση συνεργασίας.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε εξάλλου εκ νέου τον Νικο Ανδρουλάκη ότι “έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει πάρει αποστάσεις από αρκετούς θα έλεγα συμπολίτες μας, που στήριξαν και μπορεί να στηρίζουν ακόμα το ΠΑΣΟΚ”.

Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Γνωριζόμαστε τώρα πολύ καιρό. Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα, παρά μόνο ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες.”

Πότε θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές

Ερωτηθείς εάν οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν 2 Ιουλίου ή και νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Οι ημερομηνίες είναι λίγο-πολύ σαφείς και καθορισμένες από το Σύνταγμα. Νομίζω ότι λίγο-πολύ ξέρουμε, εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές, ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες είναι οι επιλογές για το πότε μπορούν να γίνουν αυτές.”

Δήλωσε επίσης ότι εφόσον επανεκλεγεί θέλει να αποφύγει «την κατάρα της δεύτερης τετραετίας», τονίζοντας ότι: “Εγώ δεν θα πατήσω φρένο. Γκάζι θα πατήσω στη δεύτερη τετραετία. Θα τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα να αλλάξουμε αυτά τα οποία δεν μας αρέσουν.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα