Ο στόχος Μητσοτάκη για ισχυρή αυτοδυναμία και ο συνωστισμός δεξιά της ΝΔ 

Διαβάζεται σε 3'
Ο στόχος Μητσοτάκη για ισχυρή αυτοδυναμία και ο συνωστισμός δεξιά της ΝΔ 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ορατή μία άνετη αυτοδυναμία και με επτακομματική Βουλή, ωστόσο στη ΝΔ δεν εφησυχάζουν. Στο παζλ της 25ης Ιουνίου προστίθενται Μπογδάνος- Εμφιετζόγλου και Λατινοπούλου

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των δεύτερων εκλογών δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει με άνετη αυτοδυναμία, ακόμη και σε περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική. Στο γαλάζιο στρατόπεδο ωστόσο δεν εφησυχάζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει άλλωστε ως στόχο την αύξηση των ποσοστών της ΝΔ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, για όσο μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα αντέξει μία τετραετία, ακόμη και σε κραδασμούς που θα έφερναν “τολμηρές” αποφάσεις.

Σε κάθε περιοδεία του μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει πόσο καλά πήγε το κόμμα στη συγκεκριμένη περιφέρεια στις 21 Μαϊου και πόσες έδρες πήρε. Και στη συνέχεια ζητά από τα γαλάζια στελέχη να δώσουν με την ίδια ένταση και τη μάχη της 25ης Ιουνίου, ώστε να εκλεγούν ακόμη περισσότεροι από τους υποψήφιους βουλευτές στην εκάστοτε περιφέρεια.

Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει πλέον καθημερινά μηνύματα ειδικά προς τους δεξιούς ψηφοφόρους, που στις 21 Μαϊου επέλεξαν την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή το νέο ακραία δεξιό σχήμα “Νίκη”. Και από τον Ασπρόπυργο χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε: “ Να μην ακούν μερικές φορές, τις φωνές και τις σειρήνες κάποιων μικρότερων κομμάτων, ειδικά αυτών οι οποίοι ενδύονται τον μανδύα των υπερπατριωτών και φωνάζουν στα κανάλια για το τι θα έκαναν αν είχαν ποτέ -που δεν θα το έχουν προφανώς- την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.”

Στόχευση στη σκληρή δεξιά ψήφο είχε και η συνάντηση νωρίτερα χθες του κ.Μητσοτάκη με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΣΠΕ συμμετείχε με 19 χριστιανικά σωματεία στην οργάνωση «Αφήστε με να ζήσω» που προπαγανδίζει σκοταδιστικές θέσεις για τις αμβλώσεις και η οποία φέρεται να έχει και υπόγειες διαδρομές με τη “Νίκη”.

Σε ένα όχι και τόσο άσχετο θέμα, η ΝΔ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει εάν θα συμμετέχει αντιπροσωπεία της στο Pride, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειωτέον ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα υπάρχει μεγαλύτερος… συνωστισμός στο χώρο εκ δεξιών της ΝΔ, καθώς αυτή τη φορά θα κατέβουν τόσο οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος– Πρόδρομος Εμφιετζόγλου με τον “Πατριωτικό Συνασπισμό”, όσο και η Αφροδίτη Λατινοπούλου με τη “Φωνή Λογικής”, δεδομένου ότι έλαβαν το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο, που έβαλε όμως μπλόκο ξανά στον καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη.

Τίθεται επομένως το ερώτημα εάν αυτά τα κομματίδια θα κόψουν από τη ΝΔ “χαλαρές ψήφους” ή από την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Υπενθυμίζεται ότι με τον εκλογικό νόμο του 2020 που θα ισχύσει στις 25 Ιουνίου (σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα), ο πήχης της αυτοδυναμίας αποτελεί συνάρτηση του αριθμού των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός. Ενώ για να πάρει τον ανώτατο αριθμό 50 εδρών μπόνους το πρώτο κόμμα, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40%. Και στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB πάντως, με επτά κόμματα στη Βουλή (οι μετρήσεις δείχνουν να μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Νίκη), η ΝΔ αγγίζει τις 161 έδρες.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα