Οι εκκρεμείς εξαγγελίες και η συνέχιση των οριζόντων “χαρατσιών” των έμμεσων φόρων

Οι εκκρεμείς εξαγγελίες και η συνέχιση των οριζόντων
“χαρατσιών” των έμμεσων φόρων
Eurokinissi

Μέτρα με ορίζοντα το 2027 υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός που απέφυγε δεσμεύσεις για μειώσεις έμμεσων φόρων.

Εξαγγελίες της προηγούμενης τετραετίας που δεν έγιναν πράξη αλλά και συνέχιση της “συνταγής” που προβλέπει τη διατήρηση της αναλογίας έμμεσων – άμεσων φόρων (υπέρ των πρώτων), αλλά και συνέχιση της λογικής των trickle down economics (διάχυση του πλούτου προς τα κάτω μέσω των μηχανισμών της αγοράς) χαρακτηρίζει το οικονομικό “πακέτο” της Ν.Δ, εν όψει των εκλογών.

Ουσιαστικά, δηλαδή, με βάση όσα ανέφερε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. οι πολίτες δε θα πρέπει να προσδοκούν “ελάφρυνση” συντελεστών ΦΠΑ και μειώσεις έμμεσων φόρων, δηλαδή, των κατεξοχήν άδικων που πλήττουν τα πιο ευάλωτα στρώματα και σήμερα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των εσόδων, (σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ που είναι πέριξ του 40%), αλλά θα πρέπει να προσβλέπουν σε άλλα μέτρα ενισχυτικά του εισοδήματος, που ωστόσο ευνοούν περισσότερο τους κατέχοντες.

Πάντως τις βασικές κατευθύνσεις του οικονομικού προγράμμτατος της ΝΔ ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συζήτηση που είχε με το κ. Σπύρο Δημητρέλη, διευθυντή της εφημερίδας Κεφάλαιο και της ιστοσελίδας Capital, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου. Ερωτηθείς, μάλιστα, γιατί δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι ένα παρόμοιο μέτρο έχει κόστος 1,4 δισ. ευρώ και άρα χρειάζονται τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Συνοπτικά το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την φορολογία εστιάζει στο εισόδημα και περιλαμβάνει εξαγγελίες για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά, μόνιμες φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και αγρότες, που εκκρεμεί από την παρελθούσα τετραετία. Ωστόσο από το κυβερνητικό μέτρο απουσιάζουν δύο μέτρα που είχαν εξαγγελθεί να εφαρμοστούν στην πρώτη θητεία τηςτο 13% στο 22% και στο 11% αντίστοιχα που θα αποτελούσε και ένα από τα μέτρα μείωσης των τιμών των τροφίμων και πλήττει τα νοικοκυριά αλλά και η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%.

Μένει επίσης να φανεί στην πορεία τι θα γίνει με τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ακριτικές περιοχές του ορεινού Αιγαίου , σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους, καθώς και την εστίαση, που έχουν παραταθεί μέχρι τέλος του 2023. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνονταν στον κυβερνητικό αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην κυβερνητική ατζέντα.

Tα μέτρα

Αναλυτικά πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για:

1. Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027. Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εξακολουθούν να πληρώνουν το μνημονιακό χαράτσι, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 400 -1.000 ευρώ θα μειωθεί:

– 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί από 320 – 800 ευρώ,

– 30% το 2026 για να ψαλιδιστεί στα 224 έως 560 ευρώ και

– το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει τελείως από το φορολογικό χάρτη.

2. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση του αριθμού των αγροτών κατά 60.000 έως το 2027.

3. Αύξηση από 1η Ιανουαρίου 2024 του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε:

– 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα για έγγαμους με 1 εξαρτώμενο τέκνο

– 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους έγγαμους με 2 εξαρτώμενα παιδιά

– 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν 3 εξαρτώμενα παιδιά

– 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους έγγαμους με 4 εξαρτώμενα παιδιά

Το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά διατηρείται αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ.

4. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Σημειώνεται ότι οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες τα τελευταία χρόνια.

5. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1η Ιανουαρίου 2025. Όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες τα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής θα “ψαλλιδιστούν”, αλλά δεν θα καταργηθούν καθώς αποτελούν ένα από τα βασικά “όπλα” εντοπισμού φορολογητέας ύλης.

6. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

7. Μείωση 50% του φόρου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 0,2% και με τη μείωση θα περιοριστεί στο 0,1%.

Τα ξεχασμένα

Να σημειωθεί ότι με βάση τις εξαγγελίες του 2019 αλλά και όσων είχαν αναφερθεί στην πορεία της διακυβέρνησης θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει:

Η ανταμοιβή για το πρόγραμμα “Appodixi”. Δηλαδή η χορήγηση αμοιβής ανάλογα με την αξία της συναλλαγής σε φορολογούμενους οι οποίοι θα ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής “Appodixi” για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ο βασικός σχεδιασμός προέβλεπε ελάχιστο ποσό επιβράβευσης το τριπλάσιο της συναλλαγής με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ. Το μέτρο μπορεί να ξεκίνησε δυναμικά στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι πολίτες που εγκατέστησαν στο κινητό τους την “Αppodixi” (μέσω της οποίας σκανάρονται οι αποδείξεις και ελέγχεται η εγκυρότητά τους), ωστόσο αυτό «ξεφούσκωσε» απότομα με αποτέλεσμα στο οικονομικό επιτελείο να υπάρχει προβληματισμός για το αν η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να έρθει στη Βουλή .

Επίσης δεν προχψώρησε η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2019 και δίνει τη δυνατότητα σε φορολογούμενους οφειλέτες να χτίσουν έναν κλιμακωτό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Μολονότι το μέτρο θα μπορούσε να συνδεθεί με τη νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη και να δώσει ανάσες στους οφειλέτες καθώς θα μπορούσαν σταδιακά να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών, τελικά δεν προχώρησε. Η διάταξη προέβλεπε ότι το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

– Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

– Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Επίσης για το 2024 πάει το αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής αντικειμενικών τιμών ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα μεταβάλλει τις τιμές ζώνης. Στην πράξη με τον νέο μηχανισμό παρακολούθησης οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και τα ακίνητα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική εμπορική τους αξία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα