Οι κρίσιμες ημερομηνίες την επομένη των Ευρωεκλογών

Οι κρίσιμες ημερομηνίες την επομένη των Ευρωεκλογών
Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι το προοίμιο μιας πλήρους αναδιάταξης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.

Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.

28 Μαίου

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε πολιτική οικογένεια έχοντας καταμετρημένες τις ψήφους της (συντηριτικοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι κτλ), θα διαπραγματευτεί για όλα τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ (Πρόεδρο της Επιτροπής, του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής).

20 και 21 Ιουνίου

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για το διορισμό προσώπων στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Οι υποψήφιοι εκλέγονται με ειδική πλειοψηφία.

2-4 Ιουλίου

Συνεδριάζει η πρώτη Ολομέλεια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

15-18 Ιουλίου

Οι ευρωβουλευτές συνέρχονται για δεύτερη φορά στο Στρασβούργο προκειμένου να εγκρίνουν με ψηφοφορία τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επέλεξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Σεπτέμβριος, Οκτώβριος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει αν εγκρίνει τους 27 Επιτρόπους που έχει προτείνει το κάθε κράτος μέλος.

1η Νοεμβρίου

Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα Επιτροπή

1η Δεκεμβρίου

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα