Σύνοδος Κορυφής: Ονοματολογία και διαδικασία στο “μενού”

Σύνοδος Κορυφής: Ονοματολογία και διαδικασία στο “μενού”
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Μαΐου AP

"Σήμερα συζητήσαμε για τη διαδικασία, όχι για τα ονόματα" είπε ο Ντ. Τούσκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τα κορυφαία πόστα της Ευραπαϊκής Ένωσης.

«Δεν υπάρχει αυτοματισμός» στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διορίζει τον υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής. Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου δείπνου των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές.

Οι «28» ηγέτες της ΕΕ έφτασαν στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και να συζητήσουν τις υποψηφιότητες για την Προεδρία της Επιτροπής, καθώς και για τα άλλα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

«Σήμερα συζητήσαμε για τη διαδικασία, όχι για τα ονόματα. Μη με ρωτήσετε τίποτα για ονόματα», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι επιλογές είναι υπό συζήτηση: «Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να αποκλειστεί (εφόσον δεν υπάρχει αυτοματισμός με βάση τις Συνθήκες). Αυτό δε σημαίνει ότι το να είναι κάποιος «κορυφαίος υποψήφιος» (Spitzenkandidat) είναι μειονέκτημα. Αντιθέτως μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες του υποψηφίου».

Συνεχίζοντας, ο Ντ. Τουσκ εξήγησε ότι οι Συνθήκες είναι σαφείς: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει. Ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να έχει τη στήριξη και των δύο. Ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊού Κοινοβουλίου»

Αναφορικά με την ισορροπία που πρέπει να τηρηθεί για την επιλογή των προσώπων (πολιτική, γεωγραφική, μεγέθους χώρας και φύλου), ο Ντ. Τουσκ είπε ότι  «στον πραγματικό κόσμο η τέλεια ισορροπία είναι δύσκολο να τηρηθεί, όμως είναι κάτι που το συζητήσαμε».

Τέλος, ο Ντ. Τουσκ είπε ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σύντομα θα συναντηθεί με τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες, τόσο για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα