Το Εθνικό δεν είναι… προεκλογικό

Το Εθνικό δεν είναι… προεκλογικό
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Εκτεθειμένη πολλαπλά η ΝΔ για την προσπάθεια της να χρησιμοποιήσει για μικροκομματικές σκοπιμότητες το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Γαλάζια αμηχανία δύο 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις Τσίπρα για το έγγραφο της ΕΥΠ και την απόσυρση Κατραντζή.

Κραυγαλέα απόδειξη σχετικά με το ότι η Νέα Δημοκρατία αξιοποίησε ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας της Ροδόπης προκειμένου να εξυπηρετήσει προεκλογικές μικρο-σκοπιμότητες αποτελούν οι εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών.

Η αποκάλυψη της Κυριακής από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ότι στο περίφημο ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ περιγράφονταν ως ενεργούμενο του Τουρκικού Προξενείου και ο γαλάζιος υποψήφιος στον νομό Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος και αποσύρθηκε, ανέδειξε το «πλήρες τοπίο».

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε την εξέλιξη αυτή με μισόλογα και πλέον επιχειρεί να αποσύρει από την προεκλογική ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλα αυτά έχει ήδη καταδειχθεί πως με μόνο κριτήριο το να «βαφτεί μπλέ» ο μόνος νομός που δεν «κέρδισε» στις εκλογές της 21ης Μαϊου η ηγεσία Μητσοτάκη δεν δίστασε να «παίξει» με πολύ λεπτά ζητήματα που χαρακτηρίζονται «εθνικά». Παραφράζοντας την ρήση «Εθνικό το Αληθές» σε … «Εθνικό το Προεκλογικό».

Το ιστορικό

Αξίζει να θυμίσουμε ότι εδώ και μία περίπου εβδομάδα, η Νέα Δημοκρατία, είχε αναγάγει σε νούμερο ένα ζήτημα της προεκλογικής ατζέντας την αμφισβήτηση των προθέσεων δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς της Θράκης (Οζγκιουρ και Ζεϊμπέκ). Επικαλούμενη – δια στόματος Κ.Μητσοτάκη- έγγραφο της ΕΥΠ που είχε σταλεί προεκλογικά στον Αλέξη Τσίπρα το οποίο – όπως ανέφερε ο αρχηγός της Ν.Δ- ενημέρωνε για την στήριξη του Τουρκικού Προξενείου στους δύο μουσουλμάνους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτό επί μέρες η Νέα Δημοκρατία ζητούσε «δηλώσεις εθνικοφροσύνης» από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ όπως και συνολικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά ενώ ενέπλεξε στην προεκλογική αντιπαράθεση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, της οποίας το κύρος κάθε άλλο παρά έχει μπορέσει να «ανακάμψει» αφού παραμένουν τα αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στοιχειώδης πολιτική ανάλυση δείχνει ότι στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν να κυριαρχήσουν στην προεκλογική αντιπαράθεση τα λεγομένα «εθνικά θέματα» τα οποία θεωρεί δημοσκοπικό προνόμιο. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να «θωρακιστεί» πολιτικά από «τα δεξιά της» όπου διαβλέπει την πιθανότητα απώλειας ψήφων προς τα κόμματα του ακροδεξιού χώρου. Ταυτόχρονα εστίασε στο να επιτύχει μία «ολοκληρωτική» επικράτηση σε όλους τους νομούς της χώρας στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Κάτι που επιδίωξε μάλιστα με κυνικό τρόπο η αδελφή του Κ.Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη με τις περίφημες εκκλήσεις της πρός την μειονότητα να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία που συνοψίζονταν στην απειλή: «Εάν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω. Έτσι, ξεκάθαρα πράγματα».

Η τακτική αυτή όμως είχε πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις με πρώτη εξ’ αυτών το να αναδειχθεί «από το πουθενά» το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Ροδόπης και συνολικά της Θράκης ενώ είναι γνωστές οι διαχρονικές προσπάθειες της Τουρκίας όσο και άλλων κέντρων να εγείρουν θέματα που σχετίζονται με την φύση της μειονότητας και την έμμεση αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, με βάση την οποία έχει επιλυθεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα το συγκεκριμένο θέμα.

Η προσπάθεια της Ν.Δ αυτή άρχισε να «ξηλώνεται» από την Κυριακή το μεσημέρι όταν στην διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως το έγγραφο της ΕΥΠ που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατανόμασε ως σχετιζόμενο με το Τουρκικό Προξενείο τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. Τις πρώτες ώρες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε «σιγή ιχθυος» ενώ σήμερα ο Μουσταφα Κατραντζή παραιτήθηκε με δική του πρωτοβουλία. Αν και εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτό αποτελεί απόφαση της ηγεσίας της Ν.Δ.

Η εξέλιξη έφερε σε μεγάλη αμηχανία συνολικά την Ν.Δ αλλά και προσωπικά τον εκπρόσωπο τύπου Άκη Σκέρτσο που υποστήριξε ότι «ο Κατραντζής εμπλέκεται από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς λόγο, διότι δεν έχει λάβει στήριξη του τουρκικού προξενείου και δεν εξελέγη. Δεν θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Βουλή». Παρόλα αυτά δεν διέψευσε την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της ΕΥΠ λέγοντας απλά πως «πρόκειται για απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ, δεν θα κάνουμε φέιγ βολάν τέτοια θέματα». Αυτά παρότι τμήμα του εγγράφου εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες σε εφημερίδα γνωστών φιλοκυβερνητικών πεποιθήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Όπως ήταν αναμενόμενο στις εξελίξει αναφέρθηκε εκτενώς χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Τονίζοντας στην ομιλία του στα Γιάννενα πως «χρεοκόπησε σε δημόσια θέα αυτή η ανεύθυνη επιχείρηση εμπλοκής των ευαίσθητων εθνικών θεμάτων μέσα στην προεκλογική αντιπαράθεση. Χρεοκόπησε η απόπειρα, του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει ένα ευαίσθητο εθνικά θέμα, αυτό της Θράκης σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αναμέτρησης, μόνο και μόνο επειδή δεν ανέχονται όπως είπαν μια «ροζ κουτσουλιά»

Μάλιστα νωρίτερα χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλύσει το πώς η επιλογή που έκανε η Νέα Δημοκρατία ήταν ένα δώρο προς την Τουρκία. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του γιατί αυτό το οποίο θέλει ν’ αναδείξει, είναι ότι η Μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους, είναι στοχοποιημένη, είναι απαξιωμένη και άρα έχει μονάχα μια ελπίδα και ένα φάρο, να προσδεθεί στο άρμα της Τουρκίας. Είναι τεράστιο σφάλμα, είναι το σφάλμα που έκαναν ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Και πίστευα ότι τα έχουμε αφήσει πίσω μας όλα αυτά, πίστευα ειλικρινά». Επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Θα υπάρχει χώρα και στις 26 του μηνός και δε μπορεί στο όνομα της προσπάθειάς να κερδίσουμε λίγες περισσότερες ψήφους στις 25 του μηνός, ν’ ανοίξουμε πληγές οι οποίες θα ανεπούλωτες και θα μας δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα την επόμενη μέρα». Επίσης τόνισε πως «το μείζον θέμα είναι πώς ένας Πρωθυπουργός, πρώην που θέλει να είναι και επόμενος, διαχειρίζεται με τόσο περισσή ανευθυνότητα και τόσο αδίστακτα ένα τόσο ευαίσθητο θέμα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα