Τζανακόπουλος: Ο τρόπος αντιμετώπισης των fake news δεν είναι τόσο εύκολος όσο νομίζουμε

Τζανακόπουλος: Ο τρόπος αντιμετώπισης των fake news δεν είναι τόσο εύκολος όσο νομίζουμε
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

«Ο τρόπος αντιμετώπισης των fake news δεν είναι τόσο εύκολος όσο πιθανόν να νομίζουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής της Α’ Αθηνών, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην προεκλογική εκδήλωση με θέμα «Fake news & ΜΜΕ» που έγινε στο κεντρικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος.

«Ο τρόπος αντιμετώπισης των fake news δεν είναι τόσο εύκολος όσο πιθανόν να νομίζουμε, ότι δηλαδή αντιπαραθέτουμε μια αλήθεια απέναντι σε ένα ψέμα και πάντοτε η αλήθεια θα βγει κερδισμένη.

Ως κυβέρνηση έχουμε βρεθεί δεκάδες φορές στη θέση του να διερωτόμαστε αν θα πρέπει να διαψεύσουμε μια ψευδή είδηση ή όχι.

Διότι αν δεν την διαψεύσουμε η ψευδής είδηση μπορεί μεν να έχει μια διάδοση αλλά θα βρει συγκεκριμένα όρια. Εάν όμως την διαψεύσουμε η ψευδής είδηση θα γίνει γνωστή στο πανελλήνιο.

Μιλάμε λοιπόν πια για την αντιπαράθεση γύρω από το τι συγκροτεί και τι δεν συγκροτεί την αλήθεια και αυτή είναι μια ποιοτική τομή στο ίδιο το πεδίο εντός του οποίου συντελείται η πολιτική αντιπαράθεση.

Ακόμη πιο σημαντικό δε από τα ίδια τα fake news είναι η συγκρότηση της ατζέντας της δημόσιας συζήτησης. Δηλαδή τα θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Και είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος ο μηχανισμός που την παράγει.

Τρεις-τέσσερις ιστοσελίδες και ένα συγκεκριμένο κανάλι το πρωί ξεκινούν με το κεντρικό θέμα της ειδησεογραφίας και από εκεί και πέρα παράγεται μια χιονοστιβάδα που στην πραγματικότητα θέτει την πρώτη είδηση σε κάθε μαζικό μέσο ενημέρωσης.

Υποτιμήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμη των ΜΜΕ; Υποτιμήσαμε ως κυβέρνηση τη δύναμη αυτού του τεράστιου μηχανισμού παραγωγής ιδεολογίας, αυτού του νέου καθεστώτος αλήθειας;

Η απάντηση είναι απολύτως την υποτιμήσαμε. Δεν καταλάβαμε ότι αυτή τη φορά θα είναι τελικά τόσο αποτελεσματικό το δηλητήριο που χυνόταν από κάτω.

Ποια είναι η απάντηση σε αυτή τη νέα πολιτική για την αλήθεια;

μοναδικός τρόπος είναι η συγκρότηση ενός όσο το δυνατόν πιο μαζικού και ζωντανού κόμματος, οργανωμένου και συνδεδεμένου όσο το δυνατόν πιο πολύ με την ελληνική κοινωνία.

Δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να κινητοποιηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Διότι αν ο αντίπαλος έχει δύναμη, χρήματα και μέσα, εμείς έχουμε τουλάχιστον το δίκαιο με το μέρος μας. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο σαφές την 7η Ιουλίου που είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη», είπε ο Τζανακόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα