Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
Eurokinissi

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε, το βράδυ της Τρίτης, στη Βουλή η συμπληρωματική τροπολογία – μπλόκο του υπουργείου Εσωτερικών στην εκλογική κάθοδο του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη.

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία με την οποία μπαίνει “stop” στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στην προσεχή εκλογική διαδικασία της 21ης Μαϊου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στρατευμένος υπέρ της προστασίας του κοινοβουλίου από νεοφασιστικά μορφώματα, ωστόσο εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή του με την κυβερνητική ρύθμιση και τελικά αποχώρησε από την ψηφοφορία.

Αρνητικά ψήφισαν ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο νόμου μέχρι την διακοπή της Ολομέλειας για το Πάσχα και του προγραμματισμένου Κυβερνητικού νομοθετικού έργου της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό έργο αυτής της Βουλής, καθώς θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και η Βουλή θα κλείσει.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ των κομμάτων, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικούς τακτικισμούς με στόχο την αντισυστημική ψήφο. Πρόχειρη νομοθέτηση και ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Μάκη Βορίδη να απαντά σε υψηλούς τόνους.

Τσίπρας: “Τροφοδοτεί την ακροδεξιά ο Μητσοτάκης”

Από το βήμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις, ότι τάχα κλείνουμε το μάτι στη ΧΑ. Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα”.

“Λέμε λοιπόν όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δεν μας ακούσατε. Φέρατε πρώτα μία τροπολογία που παραβιάζει το Σύνταγμα και εν συνεχεία ο κ. Γεραπετρίτης συναντιόταν με δικαστικούς σε καφενεία γύρω από το Μαξίμου.

“Η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και εν τέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη” .

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανταπάντησε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υιοθέτηση των επιχειρημάτων των φασιστών: “Ποια είναι η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από την ρύθμιση και από την συγκεκριμένη θωράκιση που κάνουμε; Ξέρετε τι θα πουν; Θα πουν ότι είδαμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και φέραμε τη ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας και έπρεπε να φέρουμε την νέα ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί το αποτέλεσμα και αναγκαστήκαμε σε νέα τοποθέτηση.

Ποιος θα τα έλεγε αυτά; Η υπεράσπιση όσων θίγονται από την ρύθμιση. Ποιος την ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία; Πολύ λυπάμαι. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία. Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα δεν το είπατε ποτέ. Σήμερα το είπατε”.

«Ναι» στην τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να αφήνει ωστόσο αιχμές για τη στάση τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Έριξαν και ρίχνουν και οι δύο νερό στον μύλο του νεοναζιστικού μορφώματος. Εμείς διαχρονικά λειτουργούμε αξιακά, θα κάνουμε τα πάντα ώστε στην επόμενη Βουλή να μη βρεθεί εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

Αρνητική η στάση από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε στη Βουλή: «Αυτά τα μορφώματα αντιμετωπίζονται τελικά και ουσιαστικά από τον ίδιο το λαό, από το κίνημά του, ο οποίος μπορεί πραγματικά ο λαός με τη δράση του να τα στείλει στον αγύριστο».

Κάθε φασίζων κόμμα, το Μέρα25 είμαστε εδώ ταμένοι να το εξαφανίσουμε, αλλά να το εξαφανίσουμε στην κάλπη, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.

Η συμμετοχή ή μη του κόμματος του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, μέχρι τις 5 Μαΐου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα