Αγώνας δρόμου για το τείχος ανοσίας το καλοκαίρι – Αλλιώς 4ο κύμα τον χειμώνα

Αγώνας δρόμου για το τείχος ανοσίας το καλοκαίρι – Αλλιώς 4ο κύμα τον χειμώνα
ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) MotionTeam

Προβληματισμός για την μείωση των εμβολιασμών που κρατά τον μέσο όρο κάτω από το επιθυμητό, εντείνοντας την ανησυχία των επιδημιολόγων. "Εμβόλιο ή 4ο κύμα" το δίλημμα.

Εντείνεται η ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δη μετά από αυτό, την ώρα που ο εμβολιαστικός “καύσωνας” δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, όπως προδίδει ο μειωμένος μέσος όρος των καθημερινών εμβολιασμών στη χώρα, σε σύγκριση τουλάχιστον με αυτόν που είχαν εξαγγελθεί.

Ο στόχος για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στον Ιούνιο μοιάζει πλέον άπιαστος, καθώς οι χορηγούμενες δόσεις είναι λιγότερες από 100.000 καθημερινά, διαψεύδοντας τις πολιτικές εκτιμήσεις και υπεραισιόδοξες προβλέψεις για ένα καλύτερο καλοκαίρι.

Οι επιδημιολόγοι, βλέποντας τις δύο τελευταίες εβδομάδες να γίνονται 97.629 εμβολιασμοί την ημέρα κατά μέσο όρο, αριθμός πολύ μικρότερος από τους 105.000-110.000 που αναμένονταν, με συνολική απώλεια περίπου 150.000 εμβολιασμών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπό τον φόβο να χαθεί το “τρένο” της ανοσίας. Ο καθημερινά μειωμένος αριθμός εμβολιασμών “φρενάρει” τον ρυθμό, εντείνει την ανησυχία για το καλοκαίρι, αλλά και φόβο για 4ο κύμα από χειμώνα.

Να σημειωθεί πως, αν εξακολουθήσει αυτός ο μειωμένος ρυθμός μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα επιτευχθεί το 50% εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον με μία δόση του συνολικού πληθυσμού και φυσικά οι πολίτες που θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα ξεπερνούν το 25%.

“Εμβόλιο ή 4ο κύμα”

Ο αγώνας δρόμου για να χτιστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας έχει φέρει επίσημες φωνές ενώπιον του διλήμματος “Εμβόλιο ή 4ο κύμα”.

Το δίλημμα αυτό, όπως το έθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό των ειδικών για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, αλλά και τον κίνδυνο που ελλοχεύει μία χαμένη μάχη με τον χρόνο τον ερχόμενο χειμώνα.

“Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το «ροκάνισμα» στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες. Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας”, είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

Δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70% Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα