Αγωνία στον Έβρο: 40 πρόσφυγες παρατημένοι σε νησίδα

Αγωνία στον Έβρο: 40 πρόσφυγες παρατημένοι σε νησίδα
Σημείο εισόδου στον Έβρο AP

Περίπου 40 πρόσφυγες παραμένουν για μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα στον Έβρο με αναφορές να κάνουν λόγο για ένα κοριτσάκι νεκρό από τσίμπημα σκορπιού. Στην Τουρκία ανήκει η νησίδα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμη μία φορά θύματα του υβριδικού πολέμου που έχει εδώ και καιρό κηρύξει η Τουρκία στην Ελλάδα, εργαλειοποιώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για το πετύχει αυτό, φαίνεται πως έχουν πέσει 40 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν μείνει επί σειρά ημέρων παρατημένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου.

Διάφορες ΜΚΟ υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κάνει γνωστό πως σε αυτή την νησίδα έχει πεθάνει ένα 5χρονο κοριτσάκι από τσίμπημα σκορπιού και κινδυνεύει και η αδερφή της που επίσης τσιμπήθηκε, ωστόσο οι συντεταγμένες που δίνουν οι οργανώσεις αυτές ανήκουν στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.

Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε και σε επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα καθώς οι οργανώσεις ισχυρίζονται πως ανήκει στην Ελλάδα αυτή η νησίδα και καλούν τις ελληνικές Αρχές να κάνουν διάσωση, ωστόσο επισήμως η Ελλάδα λέει πως πρόκειται για τουρκικό έδαφος και έχουν ενημερώσει σχετικά τις τουρκικές Αρχές για να προβούν σε σχετικές ενέργειες.

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές σήμερα, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής».

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από την αντίπερα όχθη του ποταμού είναι αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει αντιληπτοί από τις τουρκικές Αρχές και αν ναι γιατί δεν έχει γίνει επιχείρηση διάσωσης ή αν αυτό γίνεται σκοπίμως ώστε αν τυχόν πάνε οι ελληνικές Αρχές να θέσουν ζήτημα παραβίασης συνόρων. Επισήμως πάντως οι ελληνικές Αρχές τονίζουν ότι πρόκειται για γεωγραφικές συντεταγμένες που ανήκουν στην Τουρκία και για αυτό τον λόγο ενημέρωσαν σχετικά τις τουρκικές Αρχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα