Αμαλιάδα: Ελεύθερος ο 16χρονος που μαχαίρωσε τον συμμαθητή του – Αιτία τα οπαδικά

Αμαλιάδα: Ελεύθερος ο 16χρονος που μαχαίρωσε τον συμμαθητή του – Αιτία τα οπαδικά

Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζητά η πολιτική αγωγή - Μετανιωμένος, ζήτησε συγνώμη ο 16χρονος δράστης - Αρχές εβδομάδας η άσκηση ποινικής δίωξης

Σε οπαδικές διαφορές, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και με βάση τα όσα είπαν οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, οφείλεται η «επίθεση» και ο τραυματισμός του 15χρονου μαθητή του 1ου Λυκείου, από τον 16χρονο συμμαθητή του, ο οποίος χθες το μεσημέρι, μετά την απολογία του στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας, αφέθηκε ελεύθερος. Η Εισαγγελέας δεν του απήγγειλε κατηγορίες, αφού αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως την Δευτέρα, το ιατροδικαστικό πόρισμα, το οποίο θα ρίξει «φως» και θα διαμορφώσει καταλυτικά το κατηγορητήριο.

Ήδη, πάντως, από την Παρασκευή, οπότε και παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας ο 16χρονος, σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές δικογραφία εναντίον του για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράβαση του νόμου περί όπλων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο ανήλικοι είναι μακρινοί συγγενείς, αφού οι πατεράδες τους είναι ξαδέλφια! Χθες το απόγευμα ο 15χρονος μαθητής αναμένονταν να λάβει εξιτήριο από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και να επιστρέψει στο σπίτι του.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, πάντως, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο τραυματισμός του 15χρονου δεν φαίνεται ότι έγινε με το πολυεργαλείο, που παρέδωσε στην αστυνομία κατά την παράδοση του, αλλά με μαχαίρι. Μάλιστα, η πολιτική αγωγή μιλά για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης τονίζεται ότι πλέον και οι δύο οικογένειες θα προσπαθήσουν να κατευνάσουν τα «πνεύματα» για το καλό των δύο μαθητών, αφού πρόκειται για ανήλικους που χρειάζονται βοήθεια.

Κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας ο 16χρονος μαθητής προσήχθη λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι είχε έρθει σε κάποια διένεξη με τον 15χρονο πριν λίγες ημέρες, έχοντας δεχτεί λεκτική «επίθεση» για οπαδικές διαφορές. Ζήτησε συγνώμη για την πράξη του, λέγοντας ότι δεν πίστευε ότι είχε τραυματιστεί ο συμμαθητής του.

«Να ληφθούν μέτρα… να μην δοθεί συνέχεια»

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκονταν ο πατέρας του 15χρονου Παναγιώτης Κούντουρας, ο οποίος είπε ότι ο γιος είναι φοβισμένος και δέχονταν πιέσεις να μπει στην παρέα του 16χρονου, που παλιότερα είχαν μια φιλία. Αυτή η φιλία διεκόπη, όπως τόνισε, όταν ο γιος του αντελήφθη κάποια πράγματα στον 16χρονο που δεν του άρεσαν, θέλοντας να ξεκόψει από την παρέα του. Από εκείνη τη στιγμή, επεσήμανε, δέχονταν πιέσεις με αποκορύφωμα την «επίθεση» με το αιχμηρό αντικείμενο. Κατήγγειλε δε, κι άλλοι μαθητές, φίλοι του 16χρονου, απειλούν έχοντας αιχμηρά αντικείμενα, ακόμα και εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ζητώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας των μαθητών.

Να μην δοθεί συνέχεια και να ηρεμήσουν τα «πνεύματα» προς όφελος και των δύο παιδιών, ζήτησε ο θείος τους κ. Παναγιώτης Αστερής, που βρέθηκε κι αυτός στο Δικαστικό Μέγαρο. Είπε ότι το περιστατικό δεν έπρεπε να γίνει και να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Σ. Κότσιφας: «Μαχαίρι και απόπειρα ανθρωποκτονίας…»

Ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση και η «επίθεση» δεν έγινε με ένα πολυεργαλείο, αλλά με μαχαίρι, υποστήριξε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Σάκης Κότσιφας: «Πρόκειται για ένα δυσάρεστο γεγονός που έγινε μάλιστα σε σχολικό χώρο. Ο εντολέας μου υπέστη επίθεση με μαχαίρι από συμμαθητή του, ο οποίος του κατάφερε δύο πλήγματα, ένα στον αγκώνα και ένα στην ωμοπλάτη. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το θύμα μια επίθεση στο πρόσωπο για να τον χαρακώσει από τον δράστη.

Τα τραύματα είναι αρκετά σοβαρά. Υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή του θύματος, νοσηλεύεται ακόμη στο Καραμανδάνειο Πατρών, τον έχει επισκεφθεί ιατροδικαστής, ο οποίος και τον εξέτασε και μεγαλύτερη επιμέλεια ο ιατροδικαστής και με συναίσθηση του προβλήματος, που έχει δημιουργηθεί, που μπορούσε να επιφέρει και το θάνατο ακόμη στο θύμα, συντάσσει την έκθεση του, την οποία θα στείλει στην εισαγγελία Αμαλιάδας για τα περαιτέρω.

Η πρόθεση της οικογένειας και του εντολέα μου είναι να «προχωρήσει» την υπόθεση σε βάθος, γιατί για διαφορές παιδιών για θέματα ποδοσφαιρικά και αθλητικά είναι ανεπίτρεπτο να φτάνουν οι αντιπαραθέσεις σε αυτό το σημείο και να εξελίσσονται σε καταστάσεις με ενδεχόμενο ανθρωποκτόνο αποτέλεσμα και μάλιστα σε χώρο σχολείου.

Είναι μεγάλο πρόβλημα πλέον και η συνύπαρξη τους στο σχολείο. Γιατί καμιά φορά τα πάθη δρουν όχι μόνο από την διάθεση των παιδιών, αλλά από την διάθεση και καθοδήγηση των μεγαλυτέρων, οι οποίοι εκπροσωπούν αθλητικά σωματεία και δίνουν αρνητικές κατευθύνσεις όσον αφορά στη συμπεριφορά των φιλάθλων.

Είναι απόλυτο ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι μαχαίρι, το οποίο μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο του θύματος. Και το λέω αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ιατροδικαστή και ένα σχόλιο που έγινε, χωρίς να έχει συντάξει ακόμα την έκθεση του, εάν το χτύπημα με το μαχαίρι ήταν λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω, δεν θυμάμαι ακριβώς πως το περιέγραψε, στην ωμοπλάτη του θύματος, θα είχαμε βαρύτατα αποτελέσματα. Θα μπορούσαμε να είχαμε και στέρηση ζωής.

Και τα λέω όλα αυτά, γιατί έγινε γνωστό ότι ο δράστης παρουσιάστηκε στην αστυνομία και παρέδωσε αυτοβούλως και το δήθεν όπλο που επετέθη. Πρόκειται για ένα πολυεργαλείο, το οποίο δεν είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, διότι απ’ ότι μου έχει περιγράψει το θύμα, επρόκειτο περί μαχαιριού και όχι περί πολυεργαλείου.
Θα πρέπει η υπόθεση από πλευράς ποινικής δίωξης να τοποθετηθεί στα πλαίσια που πρέπει και εννοώ την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας».

Ι. Χαλδής: «Με ανοιχτήρι, ήθελε να τον φοβίσει…»

Από την άλλη πλευρά, ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Ιωάννης Χαλδής ανέφερε ότι ο εντολέας του είναι μετανιωμένος, έχοντας ζητήσει συγνώμη, προσθέτοντας ότι ήθελε να φοβίσει τον 15χρονο, χρησιμοποιώντας ένα ανοιχτήρι: «Ήθελε να τον φοβίσει και τον χτύπησε με την λεπίδα ενός ανοιχτηριού. Δεν ήθελε να τον χτυπήσει. Φοβήθηκε το παιδί. Υπάρχουν προηγούμενα. Έχουν οπαδικές διαφορές. Αυτός ήταν ο λόγος.

Οι γονείς των παιδιών τα βρήκαν μεταξύ τους. Ζητήσαμε ταπεινά συγνώμη από τους γονείς και από τους μαθητές και από την κοινωνία της Αμαλιάδας για την συμπεριφορά του παιδιού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα