Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν χωριά και ξενοδοχεία – Απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από τη Μονή Υψενής

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν χωριά και ξενοδοχεία – Απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από τη Μονή Υψενής
Φωτιά στη Ρόδο ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Κρίσιμη η κατάσταση της φωτιάς στη Ρόδο, με ανησυχητικές αναζωπυρώσεις να οδηγούν σε εκκενώσεις οικισμών και διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Για πρώτη φορά σε επίπεδο 5 ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιές την Κυριακή.

Μαίνονται τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο όπου επιχειρεί για πέμπτη ημέρα από στεριάς και αέρος η πυροσβεστική με ενισχυμένες δυνάμεις εν μέσω ακραίων συνθηκών λόγω του καύσωνα.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου.

Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν θέσει το σύνολο της χώρας σε συναγερμό, ο οποίος κορυφώνεται την Κυριακή (23/7), καθώς για πρώτη φορά αύριο ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιές θα φτάσει στο 5.

Διαρκείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή να χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ανησυχητική την κατάσταση, ενώ αρκετές είναι οι περιοχές του νησιού όπου έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και αργότερα η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, επετεύχθη και η εκκένωση της Μονής Υψενής, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν από το πρωί

Με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν από αέρος δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Ενισχύθηκαν παράλληλα και οι επίγειες δυνάμεις με 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή Λίνδου – Λάρδου, 1 σκάφος του λιμενικού, 1 σκάφος – ασθενοφόρο καθώς και ιδιωτικά σκάφη στον λιμένα της Ρόδου για παροχή βοήθειας εφόσον απαιτηθεί.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Για πρώτη φορά αύριο 5 βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιές (ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού).

Αναλυτικά οι περιοχές ανα βαθμό επικινδυνότητας ειναι:

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)

Περιοχές των Περιφερειών:

Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Κυριακή 23/7

Ακραίος Κίνδυνος σε: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας και στα νησιά Π.Ε. Ρόδου. Πολύ υψηλός & υψηλός κίνδυνος στο σύνολο σχεδόν της υπόλοιπης χώρας

ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στη Ρόδο

Σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

  • να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
  • να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα