Απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Ελεύθεροι και οι 13 κατηγορούμενοι – Περιοριστικοί όροι σε τρεις

Απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Ελεύθεροι και οι 13 κατηγορούμενοι – Περιοριστικοί όροι σε τρεις
Γιατρός pixabay

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει ποσό που φθάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, οι 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι, στους 3 από τους κατηγορουμένους που, σύμφωνα με την δικογραφία, είχαν κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, πρέπει να επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Οι υπόλοιποι 10 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την επιβολή όρων.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται και υποστηρίζουν, πως η υπόθεση σε βάρος τους εξυπηρετεί τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τους οφείλει ποσό που φθάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς δρούσε η σπείρα

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια, μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτησή του Οργανισμού και την αποζημίωσή τους για τις συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξεταστεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Στη συνέχεια, συνέστησαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε “αχυρανθρώπων”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version